Viziunea noastra

Viziunea noastră

De vorbă cu Florin Călinescu!

 

 

 

 

 

Viitorul este Verde

Statul de drept

Istoria României după schimbarea regimului comunist se referă, în mare măsură, la dificultățile constituirii statului de drept și apoi la dezmembrarea sistemului corupt instituit de instituțiile de drept. Fiecare guvern a lăsat, de la un mandat la altul, o moștenire foarte grea succesorului său. Scopul Partidului Verde este restabilirea constituționalității, abolirea sistemului absolutismului de stat și crearea condițiilor pentru autodeterminarea socială.

1. Pentru a preveni excesele aparatului de conducere, dorim să restabilim un sistem de verificări și echilibre constituționale, pentru care susținătorii democrației verzi au luptat deschis în ultimii ani. Începând de la încălcările autonomiei organelor de cercetare penală, al instanțelor și până  la cel al Băncii Naționale, al Biroului Electoral Central, al Curții Constituționale etc, dorim să consolidăm independența acestora printr-o legislație strictă.

2. Curățăm Constituția României de paragrafe și completări care servesc strict intereselor de partid.

3. Oferim Curții Constituționale competența sa inițială și limităm și în acest caz legăturile obscure cu zona politică.

4. Un funcționar public trebuie să deservească comunitatea, nu interesele partidelor care se perindă  la guvernare. Prin urmare, îi vom reglementa statutul juridic și responsabilitățile în drept, astfel încât munca responsabilă și profesională să nu poată fi împiedicată de vulnerabilitatea lor la interesele părților. Asigurăm standardul ridicat al serviciului public, prin întărirea condițiilor pentru ocuparea posturilor. Sporim atractivitatea acestor funcții, astfel încât cei mai buni profesioniști să preia serviciile publice.

5. Creăm pârghii legale pentru transparența sectorului public și, în afara cazurilor excepționale, asigurăm accesibilitatea documentelor create acolo. Facem obligatorie publicarea motivelor de fond pentru toate deciziile luate în sectorul public.

6. Vom regândi instituția avocatului poporului pentru ca aceasta să militeze pentru protecția civilă, protecția datelor cu caracter personal, protecția minorităților și reprezentarea generațiilor viitoare.

7. Ne dorim o țară în care dreptul la proprietate este într-adevăr respectat, în care informațiile personale sunt într-adevăr protejate de autorități, în care statul nu face discriminare între cetățenii săi, pe baza credințelor lor religioase, a statutului social, a genului, a orientării sexuale sau a opiniilor politice.

8. Vom opri funcționarea alertă a fabricării de legi în Parlament după interesele zilnice ale partidelor. Creăm condițiile legale pentru lucrări legislative fundamentate profesional, susținute de evaluări ale impactului social, de mediu, economic și juridic. Restabilim natura reprezentativă a Parlamentului: reprezentanții aleși nu trebuie să fie obligați de către partidele lor să voteze contrar conștiinței lor sau promisiunii lor către electori.

9. Vom regândi sistemului electoral: vom restabili alegerile locale în două tururi, vom scădea pragul de intrare în Parlament, vom elimina compensațiile financiare ale  câștigătorilor, vom introduce votul electronic și vom păstra pe cel prin corespondență.

10. Considerăm referendumul drept un instrument important al democrației directe, de aceea extindem gama de probleme care pot fi supuse unui referendum (chestiuni privind bugetul și tratatele internaționale); reducem condițiile pentru inițierea unui referendum și conectăm criteriul validității unui referendum nu la o participare de 50%, ci la votul unei majorități de votanți, dar cel puțin 25% într-un sens.

11. Vom înființa un organism de cercetare special pentru a urmări abuzurile sistemice ale puterii publice. Folosim toate mijloacele statului de drept pentru a recupera câștigurile obținute ilegal. Vom schimba legea achizițiilor publice și alocarea resurselor de dezvoltare, vom crea o completă transparență a procedurilor. Vom introduce reguli stricte de transparență în gestionarea partidelor, în special în domeniul finanțării campaniilor. Vom limita propaganda guvernamentală, vom elimina fuziunile opace între organele de stat, mass-media și jucătorii de pe piața de publicitate. Reprimăm sistemul clientelar la companiile publice. Schimbăm toate formele de off-shore din apropierea fondurilor publice, achizițiile publice interne și UE și orice contract cu statul. Încălcarea acestora este urmărită de legea penală. Impozităm conturile off-shore și transferurile către companiile off-shore. Vom analiza întregul sistem de conflict de interese și declararea normelor de proprietate și vom supune politicienilor verificarea proprietății obligatorii.

12. Vom elimina structurile guvernamentale cu două și trei niveluri, predominarea cancelariei și ministerele de top care unesc sarcini incompatibile. Oferim un portofoliu independent pentru afaceri educaționale și culturale, protecția mediului, îngrijirea sănătății și afacerile sociale