Viziunea noastra

Viziunea noastră

De vorbă cu Florin Călinescu!

 

 

 

 

 

Viitorul este Verde

POLITICĂ ENERGETICĂ

POLITICĂ ENERGETICĂ

Cum producem și folosim energia? Răspunsul va determina viitorul planetei, perspectivele prosperității și competitivitatea economiei noastre pe termen lung. Considerăm că interesele noastre naționale nu sunt deservite de o strategie veche de secole bazată pe utilizare ineficientă și tehnologii distructive. Nu dorim să fim lăsați în afara revoluției energetice care are loc în prezent, care pune în prim-plan utilizarea și producția sustenabilă, bazate pe surse regenerabile.

1. Dezvoltăm un mix energetic optim și modern pentru țara noastră.

Într-un sistem modern de management energetic, ponderea surselor de energie regenerabilă poate să crească până la 100% până în 2050, conform unor studii în domeniu. Generarea de energie solară și eoliană curată și aproape gratuită este cea mai valoroasă, așa că vom încerca să îi maximizăm ponderea și utilizarea. Orice altceva (i.e., alte metode de producție, depozitare sau consum) ar trebui adaptat la acest lucru. Dacă metodele de producție dependente de vreme nu corespund nevoilor, sursele regenerabile reglabile (în principal energie geotermică, biomasă durabilă și biogaz) și, în perioada de tranziție, centralele electrice flexibile pe gaz existente, care au fost ulterior echipate cu surse regenerabile, vor putea intra în circuit. Un alt element este utilizarea tehnologiilor de stocare și a importurilor. Acesta din urmă dețin o pondere semnificativă (40-50%) din aprovizionarea noastră cu energie, datorită prețurilor și altor considerente, adesea politice.

Producția pe bază de cărbune va fi eliminată treptat, cât mai curând posibil. Datorită măsurilor pentru eficiență energetică, consumul nostru de energie va scădea semnificativ în următoarele decenii, iar rețelele inteligente și tehnologiile inteligente de contorizare vor ajuta la echilibrarea și optimizarea sistemului. Vom face din eficiența energetică unul dintre principalele instrumente pentru îmbunătățirea competitivității economice.

2. În cadrul unui program de tipul „Casa verde”, vom începe imediat să îmbunătățim semnificativ eficiența energetică a clădirilor rezidențiale, urmărind reducerea consumului de energie în medie cu 85%.

Încălzirea imobilelor rezidențiale este adesea extrem de poluantă și risipitoare din punct de vedere energetic, în mare parte din cauza lipsei de conștientizare a acestui fapt. Prin urmare, vom derula activități serioase de sensibilizare a populației pentru a răspândi metode de încălzire mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.

Șaptezeci la sută din locuințele private nu îndeplinesc cerințele tehnice și termice moderne. În ceea ce privește clădirile, cea mai mare parte a energiei se îndreaptă către sistemele de încălzire și răcire, de aceea este nevoie de măsuri la acest nivel. Îmbunătățirile eficienței energetice sunt realizabile din punct de vedere tehnic, iar o astfel de revizuire completă este cea mai rentabilă din punct de vedere economic. Astfel, costurile de încălzire pot fi reduse semnificativ. Un astfel de program poate crea până la 80.000 de locuri de muncă permanente în sectorul privat.

3. Vom crea un sistem de asistență simplu și transparent pentru investițiile în energie regenerabilă.

Vom accesa fonduri UE pentru modernizarea energetică a clădirilor, creând astfel noi locuri de muncă în acest domeniu.

4. Vom lansa un program pentru a încuraja utilizarea materialelor de construcție și a tehnologiilor de construcție ecologice.

5. România regenerabilă - vom stimula investițiile în energie regenerabilă.

Ne dorim ca până în 2030 să facem ca energia regenerabilă să aibă o pondere de 50% din consumul total al țării.

Producția de energie solară și eoliană este deja mai ieftină astăzi decât orice altă centrală nou construită. Fermele solare și eoliene sunt investiții profitabile în întreaga lume, iar construcția lor nu implică bani publici. În plus, se estimează o scădere suplimentară, cu până la 33%, a costurilor la energie electrică generată de energia solară, până în 2040.

6. Viitorul aparține rețelelor inteligente!

Lumea se îndreaptă către rețelele inteligente flexibile. Prin acestea, vom putea profita de avantajele energiei solare și eoliene, independent de vreme, în mod gratuit. Prețul energiei electrice se ajustează la producția zilnică și, odată cu automatizarea tehnologiei, consumatorii preiau cea mai mare parte de energie electrică atunci când prețul este mai scăzut. Aceste soluții reduc atât costurile datorate consumului de energie, cât și fluctuațiile zilnice ale cererii.

7. Vom sprijini cercetarea și dezvoltarea în domeniul energetic.

Sume enorme de bani sunt sacrificate pentru inovația în domeniul energetic în întreaga lume. Cercetările s-au concentrat pe rețele flexibile și moduri moderne de stocare a energiei. Vom oferi tot sprijinul necesar pentru a putea participa la această competiție într-un mod demn de tradițiile inteligenței tehnice românești.