Viziunea noastra

Viziunea noastră

De vorbă cu Florin Călinescu!

 

 

 

 

 

Viitorul este Verde

POLITICĂ DE INCLUZIUNE PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

POLITICĂ DE INCLUZIUNE PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

Ne dorim ca toți românii care trăiesc dincolo de granițele țării să beneficieze de toate drepturile minorităților, așa cum sunt ele reglementate în cadrul Uniunii Europene. Îi susținem prin toate mijloacele legale, astfel încât să poată prospera în patria lor adoptivă, având în același timp oportunitatea să își păstreze identitatea națională. Unitatea europeană trebuie să fie dezvoltată în continuare de fiecare generație. Astăzi, devine din ce în ce mai important să cooperăm la nivel global în favoarea valorilor și intereselor noastre comune. Trebuie să convenim asupra suveranității europene pentru a ne confrunta cu provocările majore, întrucât națiunile noastre individuale nu sunt îndeajuns de puternice. Să abordăm deci provocările și oportunitățile împreună, în calitate de europeni. Europa va susține multilateralismul, drepturile omului, dezvoltarea durabilă și soluționarea pașnică a conflictelor

1. Statul român este indivizibil.

Considerăm dobândirea cetățeniei române ca un mijloc important de consolidare a coeziunii comunității naționale în cazul românilor care locuiesc în străinătate. Dubla cetățenie poate, de asemenea, încuraja inițiativele de reducere a importanței frontierelor de stat. Oferim sprijinul organizațiilor minoritare române într-o manieră deplin transparentă și nu tolerăm ca acestea să fie folosite pentru a deservi intereselor din sfera politică.

2. Susținem, în limitele și în concordanță cu legislația europeană,  autonomia minorităților românești din fiecare țară unde există comunități importante de români.

3. Preferăm soluțiile dezvoltate prin implicarea comunităților.

4. Căutăm soluții europene.

Solicităm cooperare la nivel european și soluții instituționale pentru aplicarea drepturilor minorităților. Cu implicarea minorităților în cauză, a Parlamentului European, a statelor membre și a ONG-urilor care apară drepturile minorităților, intenționăm să concepem un sistem de monitorizare eficient, prin care să poată fi mai ușor și transparent detectate și, ulterior, sancționate încălcările drepturilor acestor comunități.

Românii care s-au stabilit în ultimele decenii în țările Uniunii Europene nu sunt imigranți. Sunt cetățeni ai acestei structuri, care își desfășoară activitatea în baza drepturilor pe care le implică acest statut.

Românii care trăiesc în comunitățile istorice nu sunt mai puțin români decât cei din interiorul granițelor țării. Sunt români care își asumă obligațiile cetățeniei statelor în care trăiesc astăzi și care își cer și drepturile aferente, îndeosebi dreptul la propria limbă, cultură, religie și istorie.

Nu există diaspora și țară; există o singură mare comunitate românească, care poate progresa împreună.

Nu trebuie să existe o Europă de Vest și o Europă de Est, ori membre fondatoare ale Uniunii Europene și cele nou integrate. Este necesară o singura Uniune care să progreseze și să se dezvolte cu aceeași viteză pe întreg teritoriul ei.

Partidul Verde sprijină toate aceste deziderate împreună cu celelalte formațiuni Verzi surori, de pe întreg teritoriul Europei.