Viziunea noastra

Viziunea noastră

De vorbă cu Florin Călinescu!

 

 

 

 

 

Viitorul este Verde

DEZVOLTARE TERITORIALĂ

DEZVOLTARE TERITORIALĂ

Ne propunem să contribuim decisiv la dezvoltarea satului românesc și a populației rurale, atât de neglijată în ultimele decenii. Politica deficitară practicată de așa-zisele partide mari a lăsat societatea rurală în sărăcie și nepăsare. Din anul 1989, de la schimbarea regimului, decalajul dintre orașe și sate s-a lărgit treptat. În timp ce viața marilor aglomerații urbane arată o oarece rată de progres și evoluție, satul tradițional românesc este abandonat și moare câte puțin de la an la an. Rezolvarea acestei grave probleme cu care România se confruntă de 30 de ani necesită o politică guvernamentală planificată și cuprinzătoare.

1. Este în interesul întregii țări ca în următorii ani să se practice politici de încurajare a populației înspre mediul rural.

Marile orașe sunt un loc în care oamenilor le place să trăiască. Așezările mici pot fi, de asemenea, atractive și de succes. Scopul nostru este să creăm condiții pentru o viață de calitate, astfel încât tinerii să își poată întemeia o familie aici, acasă în România, la un nivel de trai decent. În acest scop, ne propunem să le oferim o infrastructură mai bună, o extindere a gamei de servicii și, în același timp, oportunități de muncă mai variate. De asemenea,  dorim să ajutăm tinerii din oraș care intenționează să se stabilească în mediul rural și intenționează să activeze în mediul antreprenorial .

2. Vom face din comunitățile locale actori cheie în dezvoltarea rurală.

Guvernele anterioare au redus puterea decizională a administrațiilor publice locale, cea mai mare parte a deciziilor fiind dictate, după interese pregnant politice, de la București. Luarea deciziilor bazată pe participarea și implicarea activă a părților interesate/direct impactate și exercitarea puterii bazată, în mare măsură, pe pătura de jos a societății, reprezintă un principiu de bază incontestabil pentru Partidul Verde, de aceea principii precum cel al descentralizării sau deconcentrării administrației vor fi teme pentru care vom milita insistent. De asemenea, în accepțiunea noastră, unitatea teritorială care îndeplinește cel mai bine cerința sustenabilității/dezvoltării este REGIUNEA: un grup format dintr-unul sau mai multe județe, cu orașele și satele aferente, care sunt conectate instituțional între ele. Considerăm că aceasta constituie cel mai important nivel de autoguvernare.

3. În administrațiile publice locale trebuie să fie pus în aplicare principiul democrației participative.

Consolidarea guvernelor locale trebuie să fie însoțită de îmbunătățirea transparenței principiilor de funcționare ale acestora, de introducerea elementelor democrației directe și de independența mass-mediei locale. Vom ajuta la planificarea și implementarea programelor de dezvoltare locală  prin acordarea de consultanță și expertiză specifică, ori de câte ori este necesar, scopul final fiind creșterea exponențială a calității în ceea ce privește cheltuirea banului public. Vom milita să instaurăm, în cel mai scurt timp posibil, principiul prin care nicio instituție centrală să nu mai poată deține puterea absolută.

4. Performanța sistemului instituțional de stat nu poate depinde de numărul de angajați al acestuia. Milităm pentru DIGITALIZAREA întregului aparat administrativ, care în acest moment este unul învechit, opac, neperformant și nejustificat de scump!

5. Vom garanta accesul la mijloace de transport pentru persoanele din mediul rural.

Întrucât găsirea unui loc de muncă este dificilă și, în multe părți ale țării aproape imposibilă, calitatea vieții locuitorilor din localitățile mai mici sau din zonele izolate depinde implicit de starea infrastructurii rețelei de transport. Ne propunem să dedicăm sume importante dezvoltării rețelelor de transport în comun care să faciliteze mobilitatea persoanelor din mediul rural.

6. Vom schimba unilateralitatea dezvoltării din orașele țării.

Ne vom strădui să facem din marile orașe centre de valoare pentru fiecare regiune a țării, astfel încât să le putem crește atractivitatea culturală și economică. Un bun exemplu aici îl constituie chiar capitala țării noastre, Bucureștiul, care în acest moment „prosperă” exclusiv după interesele unora și nicidecum după principii sănătoase de dezvoltare urbană.

7. Avem soluția pentru decongestionarea Bucureștiului.

Împreună, construim Metropola Verde - București-Ilfov! Am moștenit un model administrativ comunist pe care l-am și alterat în timp. În perioada comunistă, Ilfovul a fost gândit ca sector agricol, în timp ce în perioada interbelică, Ilfovul era județ, dar cuprindea și Mun. București. În prezent, din interese politice, Ilfovul a ajuns să fie independent de Capitală, enclavizând-o.

Rezultatul este unul dezastruos pentru comunitatea București-Ilfov. Birocrația generată de cele 40 de unități administrativ-teritoriale din Ilfov, la care se adaugă cele 6 sectoare din București, Consiliul General al Municipiului București și Consiliul Județean, fac aproape imposibilă realizarea unor proiecte integrate.

Toate acestea se petrec în timp ce orașul se dezvoltă, zonele urbane depășesc granița teritorială a Mun. București și fenomenul de migrație din București-Ilfov este extrem de mare.

EUROSTAT arată că, din punct de vedere financiar, zona București-Ilfov este la nivelul zonelor din Germania, fiind singura zona din estul Europei ce are o astfel de nivel de dezvoltare. Cu toate acestea, la nici 2 km de București, nu există infrastructură și nici resurse, în timp ce Bucureștiul este sufocat de deșeurile care se ard în Ilfov.

Toate problemele noastre au o rezolvare smart și green, construind un sistem administrativ integrat – Metropola Verde București-Ilfov. Metropola Verde propune o transformare pentru o calitate a vieții la cote înalte, cu soluții în favoarea oamenilor, nu împotriva lor. Putem iniția soluții împreună, genera idei și aduce un plus de valoare, tocmai pentru că știm că fiind uniți pentru comunitate ne putem canaliza forțele în direcția unor realizări durabile!

Respectul pentru om și pentru mediu, politicile pro-confort, un climat curat, prosperitatea și eficiența sunt obiectivele noastre din 2020 pentru mai departe.

 

Contexte noi și soluții SMART la standarde internaționale:

București-Ilfov, prima Metropolă Verde

Zero poluare, Zero sectoare

SMART City, SMART Region for a GREEN life! 

Fără praf în administrația publică și fără poluare!

 

Avem o viziune nouă pentru succes, o abordare eficientă prin ordine, expertiză si voință, un plan evoluat și soluții în beneficiul cetățeanului. Vorbim despre un model de progres. O configurare pentru un viitor în favoarea noastră și a mediului.

8. Regândim procesul de alocarea a resurselor de dezvoltare.

Sistemul de achiziții publice este astăzi unul profund corupt, care duce la: luarea de decizii antidemocratice, birocrație nejustificată, risipă uriașă de bani publici etc. În multe cazuri, ofertele în sine obligă beneficiarii să facă investiții inutile sau să plaseze comenzi la companiile desemnate de ofertant. Considerăm că este de datoria noastră să reformăm sistemul de achiziții publice, să îl facem transparent și să înlăturăm barierele administrative neproductive, gândite pentru cei din sfera de influență politică.