Viziunea noastra

Viziunea noastră

De vorbă cu Florin Călinescu!

 

 

 

 

 

Viitorul este Verde

Cultura

CULTURĂ

Partidul Verde crede că accesul la cultură este un drept al fiecărui cetățean.

Artele și cultura sunt importante ca atare, dar și ca surse de locuri de muncă și de venit. De aceea, susținem diversitatea culturală, libertatea artistică și accesul la cultură pentru toată lumea. Scopul nostru este să asigurăm durabilitatea culturii. Criza globală a mediului este, de fapt, criza unei civilizații. Pentru a o combate, trebuie să ne schimbăm perspectiva asupra vieții, trecând în revistă noțiunile noastre despre bine, adevăr și frumos. Considerăm că sarcina politicii este conservarea moștenirii noastre culturale, menținerea diversității în cultură, crearea unui sistemul instituțional de dialog cultural, încurajarea realizărilor intelectuale și asigurarea libertății de conștiință, de exprimare și de gândire.

1. Vom asigura autonomia culturii.

Dezbaterile publice sunt o parte integrantă a culturii, iar politicienii, în calitate de participanți importanți la această dezbatere, nu pot fi în același timp și judecătorii finali ai acesteia. Prin urmare, vom restabili și respecta autonomia organismelor și instituțiilor culturale și vom asigura condițiile pentru libertatea și corectitudinea dialogului cultural.

2. Cultura aparține tuturor!

Cultura este limbajul prin intermediul căruia membrii unei comunități comunică atât între ei, cât și cu lumea exterioară. Ne dorim ca toți cetățenii să fie implicați în acest dialog. Ne vom strădui să facem ca serviciile culturale să fie accesibile tuturor. Scopul nostru este de a consolida solidaritatea socială, și de a da identității naționale un conținut modern.

3. Nu vom cheltuii banii publici alocați pentru cultură pe construcții inutile!

În loc de campanii spectaculoase și investiții mari inutile, vom cheltui bani în domeniul culturii, în primul rând pentru a finanța activitățile de bază ale instituțiilor culturale publice (inclusiv un salariu mai echitabil pentru cei care lucrează acolo) și, nu în ultimul rând, pentru a soluționa lacunele actuale. Vom pune capăt sprijinului disproporționat pentru anumite sectoare în detrimentul unor obiective de interes strategic și național.

4. Vom dezvolta un program de sprijin cultural.

Dorim să încurajăm donațiile private în scopuri culturale, dar acestea ar trebui să fie deductibile din impozit numai dacă sunt evaluate de un juriu profesionist independent, o asociație non-profit. Donarea directă a impozitului pe profit este în prezent controversată, disproporționată și deschisă abuzurilor, așa că o vom elimina sub această formă; finanțarea adecvată este oferită prin intermediul sectorului public.

5. Nu este suficient să spunem acasă că suntem o superputere culturală!

Lumea din afară ar trebui să fie conștientă de acest lucru și, de asemenea, suntem în urmă în comparație cu unii din vecinii noștri frontalieri. Consolidarea prezenței internaționale a culturii și a obiceiurilor tradiționale românești este o obligație primară a statului. Cu toate acestea, eforturile în această privință nu pot avea succes decât dacă sunt susținute de o strategie planificată și consecventă și nu de improvizații cu gust de campanie.

6. Vom sprijini auto-organizarea comunităților culturale.

Sprijinirea artelor contemporane este o sarcină principală a politicii culturale a unui stat. Acest lucru nu ar trebui să se limiteze la instituțiile de stat. Companiile, atelierele și grupurile independente constituie linia de supraviețuire a artei și este în interesul tuturor să le oferim condiții de muncă și de viață decente.

Cultura nu are consumatori, are participanți, dar și grupuri care sunt excluse din dialogul cultural. Nimic nu servește la progresul comunităților rurale mai mult decât o viață culturală vibrantă, motiv pentru care susținem calitatea instituțiilor culturale publice.

Subliniem angajamentul nostru pentru activitățile de educație artistică pentru tineri. Ei trebuie să se familiarizeze cu artele la o vârstă fragedă. Cu toate că rentabilitatea cheltuirii banilor publici în artă, pentru a sprijini școlile de muzică, grupuri artistice și companii independente nu poate fi măsurabil în mod direct, impactul său asupra calității vieții generațiilor viitoare este inestimabil.

7. Vom regândi Institutul Național al Patrimoniului cu efecte imediate pentru cetățeni.

Atribuțiile sale în domeniul protejării monumentelor, protecției comorilor arheologice și păstrării monumentelor de arhitectură populară sunt extrem de importante pentru păstrarea identității noastre naționale.

8. Fiecare construcție va avea un arhitect șef responsabil.

Pentru a proteja moștenirea arhitecturală și imaginea așezărilor noastre, vom oferi autorităților din domeniile construcțiilor, peisagisticii și protecției mediului o putere mai mare de decizie și drepturi de veto în procedurile legate de planurile de planificare și autorizațiile de construcție. Vrem să asigurăm aplicarea în mod legal a aspectelor estetice, de peisaj urban, sustenabil și, nu în ultimul rând, rezidențiale.

9. Nu măsurăm eficiența politicii noastre în domeniul sportului în medalii de aur, ci în îmbunătățirea sănătății oamenilor. Vom investi în educarea cetățenilor asupra beneficiilor practicării de activități fizice.