DECLARAȚIA BIROULUI PERMANENT NAȚIONAL – 20.09.2022

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. DECLARAȚIA BIROULUI PERMANENT NAȚIONAL – 20.09.2022

Vrem formarea unui pol competitiv al tuturor verzilor din România

Partidul Verde (Verzii) consideră că provocările care stau în fața societății românești, îndeosebi cele legate de schimbări climatice și securitate energetică pentru toți cetățenii, cer răspunsuri politice urgente și adecvate.

Din această perspectivă, din păcate, agenda publică a actualei guvernări este una incoerentă, inconsistentă și împiedică alternative valide.

De aceea, credem ca este nevoie în România de formarea unui pol politic competitiv al tuturor verzilor cu vederi progresiste din România (partide politice, onguri, experți, militanți, promotori de dezvoltate durabilă etc.).

E timpul să punem presiune publică, permanentă și constructivă pentru implementarea cu viteză a acelor politici și proiecte cu finanțare internă și europeană menite să ducă la reușita tranziției verzi în România, cu costuri sociale cât mai mici.

Partidul Verde (Verzii), singurul partid membru cu drepturi depline în Partidul Verde European, își afirmă prin această declarație întreaga disponibilitate de dialog pentru alcătuirea unui astfel de pol politic competitiv pornind de la următoarele trei principii pe care le considerăm nenegociabile:

  1. Respectarea tuturor recomandărilor științifice ale experților români și internaționali privind politicile publice necesare în vederea atenuării efectelor schimbarilor climatice și obținerea neutralității climatice cel mai târziu în 2050 (obiectiv statuat printr-o lege specială).
  2. Afirmarea principiului dreptății sociale ca mod de a atinge o economie circulară și neutră climatic, adică prin care stocăm la fel de multe gaze cu efect de seră pe cât emitem.
  3.  Afirmarea publică a nevoii unui consens politic intern pentru asumarea ca obiectiv strategic de țară a reușitei tranziției verzi în România.

Partidul Verde (Verzii) apreciază că la baza acestui dialog trebuie sa stea bunul simț public, rațiunea interesului comun, argumentele care rămân în cadrul spiritului democratic european, fără accente extremiste, etnocentriste, fără apeluri la practici autoritare, la retorică ori acțiuni de tip illiberal.

Principala țintă comună este, în viziunea noastră, dacă vrem să evităm catastrofele climatice, găsirea, pe drumul inevitabil al tranziției verzi, a acelor soluții economice și sociale prin care să se asigure echilibrul înaintării pentru toți, fără ca oameni, grupuri socioprofesionale sau comunități din România să fie lăsate în urmă.

București, 20 septembrie 2022