Asset Publisher

null Manifest Politic

Capitolul 1


Mesajul nostru

În condiţiile în care timp de 30 de ani de la Revoluţia noastră, a tuturor românilor, structurile care au pus mâna pe putere au dovedit totală incapacitate de a gestiona această ţară provocând doar criză, şomaj, sărăcie, foame, furt, şpăgi, minciună şi coruptie, Partidul Verde crede ca este timpul să spună cu glas tare: Ajunge! Se poate şi altfel!

Ne uităm în urmă la toţi aceşti ani care au trecut peste noi şi cui îi vine să creadă?! Cine dintre noi şi-ar fi imaginat atunci când ieşea în stradă în decembrie 1989 că vom ajunge în situația de astăzi? Asta este ţara pentru care ne-am riscat viaţa atunci? Asta este ţara pentru care s-a murit atunci? Ce s-a întâmplat cu oamenii din jurul nostru? De unde atâta ură, dezbinare, nesiguranţă? De ce atâta sărăcie, hoţie, răutate? Asta este ţara nostră?! Ăsta este locul în care am învăţat să gândim, să iubim, să sperăm, să visăm?! Ce s-a întâmplat cu locul pe care până nu demult obişnuiam să-l numim “casa noastră”?!

În fiecare oraş din România, pe fiecare stradă, în fiecare sat, pe fiecare uliţă vedem doar feţe de oameni care până mai ieri zâmbeau. Acum privirile sunt suspicioase, amărâte, bănuitoare, încordate şi pline de ură. Neîncrederea şi lipsa de speranţă au pus stăpânire peste un popor care până mai ieri arăta lumii întregi inventivitate, poezie, originalitate, creativitate… poporul lui Brâncuşi, Eminescu, Coandă şi Enescu.

“Politicienii” României de azi probabil vor râde de acest mesaj, negăsindu-i locul într-un “document de partid”. Dar vă intrebăm cu toată seriozitatea: ceea ce fac ei se poate numi „politică”?? Structurile, clanurile şi găştile pe care le conduc aceşti indivizi se pot numi „partide”?? Nu, în niciun caz!

Dacă “politica” este ceea ce vedem azi în jurul nostru sau la televizor, într-adevar, noi nu o înţelegem şi nu mai vrem să-i fim părtaşi la aşa ceva! De aceea tânărul Partid Verde îşi doreşte să demonteze din temelii un sistem politic corupt care nu a funcţionat şi nu va funcţiona niciodată pentru oamenii obişnuiţi! Noi vrem să demontăm această falsă “democraţie” în care poporul nu are puterea! Noi vrem să luptăm cu armele specifice democraţiei: numai prin VOT!

A sosit momentul să spunem că nu mai răbdăm! Că nu se mai poate aşa! Că pentru o altă ţară şi pentru o altă viaţă am ieşit în stradă în 1989!

Români, ajunge! Este timpul să le arătăm acestor clanuri şi acestor structuri, odată pentru totdeauna, care este adevarata semnificaţie a cuvântului „politică”! Indiferent de culorile roşii, portocalii sau albastre pe care le-au afişat, indiferent de “doctrinele” pe care cu fală şi cu neruşinare ni le flutură în faţă prin campanii electorale, aceşti politicieni sunt toţi la fel! Noi ştim că se poate altfel! Pentru că noi, oamenii acestui popor, suntem altfel decât cei care conduc această ţară din '89!

Noi nu am condus niciodată! Puterea a fost mereu a lor! Puterea nu a fost niciodată puterea poporului din '89 si până în prezent! Revoluţia română a înlocuit o mână de profitori cu alţi profitori! Sacrificiile au fost inutile! Ne-am riscat viaţa atunci ca să ajungem acum şi aici, în această stare!

Noi credem cu tot sufletul că putem să le arătăm acestor profitori de pe urma politicii ce înseamnă unitate, într-o ţară pe care aceşti aşa-zişi politicieni au reuşit să o învrăjbească, să o dezbine, să o contamineze, să o murdărească şi să o jefuiască de tot ce avea mai de preţ. Nu ne referim neapărat numai la bogăţii şi bani. Nu. Ei au reuşit să ne fure cele mai de preţ lucruri pe care le avem ca oameni: visele şi speranţele noastre şi ale copiilor noştri!

De aceea vom spune încă o data dată: Ajunge! Se poate şi altfel!

Capitolul 2


În ce credem?

Partidul Verde îşi propune să pună la locul ei valoarea! Partidul Verde doreşte să restabilească ordinea firească a valorilor din societate! Valoarea trebuie să fie apreciată aşa cum se cuvine, iar oamenii de valoare să fie din nou respectaţi în societatea românească! Partidul Verde apreciază ca fiind valoroase munca, cinstea, omenia, încrederea, seriozitatea, respectul.

Noi credem că valoarea se dobândeşte prin muncă şi munca se răsplăteşte prin bani, nu printr-o batjocură salarială! Ni se tot spune că românul ar fi leneş şi că românul nu munceşte! Chiar aşa să fie?? Spuneţi-le asta celor care-şi rup spinarea pe câmpurile de căpşuni din Spania, celor care îşi sacrifică familiile pe şantiere construind case în Italia sau în Statele Unite, doctorilor plecaţi să profeseze zi lumină în Germania sau tinerilor cercetători din informatică, chimie, matematică sau fizică, plecaţi prin lumea largă. Despre ei vreţi să credem că nu ştiu ce este aceea muncă sau că ei nu ar fi tot români? Despre neputinţa voastră, a actualilor politicieni din Guvern şi din Parlament, de a-i plăti omeneşte pe români sau despre impotenţa voastră de a nu le oferi un loc de muncă nu doriţi să amintiţi? Sau poate vă referiţi cumva la cei care prin spitalele din ţara noastra sau la catedră îşi duc traiul de azi pe mâine ca să facă ceea ce credeau odată că este chemarea lor? Sau poate la ţăranii care, rămânâdu-le o casă care stă să cadă pe ei, îşi asteaptă mai degrabă sfârşitul decât un motiv pentru a mai munci sau a mai spera?

O vorba românească spune: „ceea ce semeni, culegi!” Mizerie, ură, încrâncenare este rezultatul celor 30 de ani în care politicienii democrat-liberali, social-democraţi, liberali au avut ţara pe mână! Doar atât au ei de oferit! Şi bineînteles, să nu uităm de cei 50-100 de lei la vot!

Noi credem în omenie! În omenia de a recunoaşte în celalalt un om ca şi tine şi în  a-l trata cu respectul pe care tu îl aştepţi!  Dar pentru a fi om, trebuie să ai cei 7 ani de acasă despre care au uitat aceşti politicieni care ne sfidează în fiecare seară la televizor!

Câtă omenie mai vedem astăzi în cei de la putere? Câtă omenie mai vedem la Presedinţie, Guvern sau Parlament când pentru ei oamenii au devenit nişte cifre, nişte statistici sau nişte indicatori? Cui îi mai pasă de oamenii din această ţară? De oamenii simpli, de oamenii muncii, de oamenii de afaceri, de oamenii de ştiinţă, de oamenii de mediu…? Cui îi mai pasă de bătrâni şi de copii? Singurii care au voie să trăiască aici sunt ei, oamenii politici, care din 1989 şi-au împărţit şi huzuresc pe munca celor mulţi!!

Noi credem în seriozitate şi în răsplata pentru trudă şi pentru lucrul bine făcut, noi credem în respectul de sine, respectul pentru ceilalţi şi respectul faţă de ţară şi faţă de natură! Încredereanoastră unii în alţii, în oameni şi în instituţii trebuie redate românilor! Noi vrem sa ne scuturăm de trecutul recent pe care politicienii ni l-au oferit! Ajunge! Se poate şi altfel!

Partidul Verde susţine protecţia naturii! Dar Partidul Verde susţine în aceeaşi măsură şi protecţia oamenilor! Noi credem că de ecologie ţine modernizarea societăţii noastre. Ca Verzi, privim atent la viitor, respectând tradiţiile şi patrimoniul cultural şi natural, asumând responsabilitatea noastră faţă de generaţiile viitoare şi faţă de mediu!

Capitolul 3


Suntem de stânga sau de dreapta?

Noi nu pretindem că suntem de stânga sau de dreapta! Nu ne preocupă etichetele! Dar dacă ne veţi judeca din punctul de vedere al echilibrului, atunci ne puteţi numi un partid de centru.

Revoluţia din 1989 a fost strigătul nostru, al românilor, că vrem să trecem la un alt sistem, mai bun! Am ieşit în stradă pentru nişte drepturi pierdute şi pentru o viaţă mai bună! După 30 de ani vedem că sistemul este nefavorabil majorităţii şi benefic doar pentru clanuri şi găşti!

Am vrut să scăpăm de comunişti, dar foştii comunişti ne conduc de 30 de ani! Comuniştii din eşalonul 1 au fost înlocuiţi cu cei din eşalonul 2. O nomenclatură a înlocuit-o pe alta! Proveniţi din rândurile foştilor comunişti, cei care au fost la putere s-au îmbogăţit rând pe rând prin vânzărea resurselor statului român şi prin „afaceri” pe banii statului!

Libertatea câştigată în 1989 de a începe o afacere a fost repede pervertită de corupţia sistemului politic românesc: privatizările s-au facut în condiţii dubioase în falsul liberalism promovat de foştii comunişti transformaţi în capitalişti.

Partidul Verde apeciază clivajul stânga – dreapta ca fiind inutil în a explica politica economică şi doctrinele partidelor din România. Oricum niciun partid nu a dovedit până acum că şi-ar respecta ideologia pe care o clamează! Ajung dezbaterile doctrinare fără rost!

Noi vrem o viaţă mai bună şi mai curată pentru toţi oamenii, fie ei medici, muncitori, artişti sau oameni de afaceri. Fiecare om are dreptul la aer curat, hrană, adăpost, energie, sănătate, libertate şi educaţie. Noi propunem un alt sistem bazat pe găsirea unei formule care să îmbine beneficiile fiecărei ideologii şi care să le înlăture defectele. Pentru noi sistemul ideal pune în centrul intereselor sale echitatea socială şi de mediu.

Soluţiile verzilor europeni pornesc de la redefinirea obiectivelor politicii macro-economice. Noi credem, ca şi colegii noştri europeni, că economia trebuie să contribuie la creşterea bunăstării, nu să o diminueze. Obiectivele noastre impun schimbări majore ale modelului economic actual: dorim introducerea unui un mix de politici economice care să conducă la reducerea presiunilor pe care economia le exercită asupra mediului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Noi credem că bunăstarea umană depinde în mare măsură de reducerea efectelor nocive asupra mediului.

Capitolul 4


Ce dorim?

1. Vrem ca România să iasă din criză şi să reintre pe drumul libertăţii economice, sociale şi politice pentru care s-a murit în 1989. Românii  s-au jertfit în decembrie pentru o viaţă mai bună! Românii merită o altfel de viaţă decât mizeria pe care ne-o oferă de 30 ani aceiaşi politicieni!

2. Vrem ca oamenilor de valoare să le fie recunoscută valoarea în ţară, nu doar în străinătate! Specialiştii, oamenii de cultură, intelectualii, studenţii au nevoie de o şansă aici! Elitele româneşti (ştiinţifice, pedagogice, culturale, sportive, artistice) trebuie să primească în această ţară ceea ce merită ca urmare a efortului şi talentului lor! Avem nevoie de elitele noastre! Aceşti oameni valoroşi trebuie răsplatiţi conform cu studiul, pregătirea, talentul şi munca lor!

3. Vrem să le redăm românilor România! Oamenii şi mediul sunt capitalul nostru fundamental! Vrem un climat civic de responsabilitate faţă de mediu! Noi ne batem pentru curăţenie socială, economică şi politică. Pentru noi o societate bolnavă şi coruptă este o societate poluată! Vrem să nu ne mai fie ruşine de conducătorii noştri! Vrem o Românie cu adevărat democrată în care puterile în stat să nu mai fie concentrate în jurul câtorva persoane!

4. Vrem linişte pentru ca românii să muncească în pace. Ajung atâţia ani de scandaluri politice! Ajunge atâta învrăjbire între români! Noi nu vrem răzbunări inutile, nu vrem dosare şi replici ca: „ciocu mic, că acum noi suntem la putere!” Noi dorim să ne reconstruim în linişte ţara pentru a avea din nou satisfacţia muncii împlinite şi recunoscute. Noi nu ne vom pierde timpul cu spectacole televizate în care să căutăm vinovaţi sau explicaţii pentru minciunile guvernărilor anterioare.

5. Vrem ca Romania să recâştige demnitatea ei în lume. Trăim într-o Europă care ne “dojeneşte” ca pe copilul neascultător care nu e în stare de nimic dacă nu este tras de mânecă. Iar dumnevoastră, domnilor din PSD, PNL, PDL, PC şi UDMR sau voi care v-aţi mai perindat pe la putere, aţi avut grijă să demonstraţi Europei că din păcate nu se înşală. Prin aplicarea proastă sau cu întârziere a legilor europene, prin nerespectarea normelor europene ne-aţi transformat în ultima ţară a UE!

6. Vrem ca oamenii care au fost înşelaţi şi care se simt dezamăgiţi de promisiunile deşarte ale partidelor parlamentare să vină alături de noi! Ştim că actualele partide au atras în rândurile lor oameni de bună-credinţă care au crezut în promisiunile politicianiste! Guvernanţii actuali şi parlamentarii puterii şi ai opoziţiei i-au marginalizat unul câte unul pe toţi aceşti oameni de bună-credinţă! Ideile acestor specialişti au ramas îngropate prin sertarele oportuniştilor, fiicelor şi nepoţilor ridicaţi între timp la rang de demnitari! Pe aceşti tehnicieni, pe aceşti oameni de cultură, indiferent de partidul în care au fost „îngropaţi”, îi chemăm alături de noi. Pentru a-şi vedea ideile puse în practică necenzurate, nealterate şi neadaptate la interesele mărunte ale politrucilor!

7. Vrem ca mamele tinere să nu se gândească cu îngrijorare la alocaţia de creştere a copilului! Pentru elevi şi studenţi vrem mai multe şcoli deschise, vrem educaţia gratuită şi egală pentru toţi, vrem acces la învăţătură, la carte şi la calculator pentru toţi copiii (adolescenţii) noştri! Vrem locuinţe pentru familiile la început de drum, vrem oportunităţi de carieră pentru tineri aici în România, nu doar în străinătate!

8. Vrem ca românii pensionaţi sau disponibilizaţi din industria fost-comunistă să nu ajungă cerşetori, vagabonzi, infractori! Ei nu sunt vinovaţi că politrucii şi oportuniştii au făcut experimente sociale pe vieţile lor! Vrem o şansă de finanţare pentru afacerile mici şi mijlocii! Vrem că România să nu mai contribuie inutil la bugetul UE fără să fie capabilă din cauza incompetenţilor şi a corupţilor să atragă fondurile din programele europene!

9. Vrem ca ţăranii din satele din România să trăiască din vânzarea produselor din gospodăriile sau din fermele lor agricole, nu să supravieţuiască la limita sărăciei! Vrem să le redăm românilor de la ţară mândria de a-şi purta costumul popular.

10. Vrem preţuri mici la energie! România este o ţară bogată, cu resurse ale solului şi subsolului şi totuşi cu locuitori atât de săraci! Sunt urgente investiţiile masive în energie curată şi în tehnologii nepoluante. Creşterea folosirii energiei regenerabile va reduce dependenţa de combustibilul fosil aflat oricum în scădere abruptă. Investiţiile în tehnologii verzi înseamnă investiţii în cercetare şi creare de locuri de muncă în România!

Capitolul 5


Cum vom proceda?

Pasul 1 – Promovarea unui nucleu de specialişti, de manageri de top şi experţi (în economie, finanţe-bănci, mediu etc) care urmează să acopere posturile de conducere de la nivelul ministerelor şi eşaloanelor 2, 3 şi 4. Aceştia nu vor fi selectaţi pe criterii politice, ci vor fi aleşi exclusiv pe baza studiilor, experienţei şi notorietăţii lor profesionale. Singura lor politica va fi aceea de aducere la normalitate a domeniilor pe care le conduc, având ca finalitate creşterea nivelului de trai al românilor.

Pasul 2 – Organizarea unui grup de experţi care are ca obiectiv redactarea unui întreg set de dosare pentru atragere de fonduri europene, astfel încât toţi banii care până acum nu au fost accesaţi – o parte din ei fiind banii noştri, ai românilor!! – să se întoarcă în ţară prin implementarea acestor programe.

Pasul 3 – Restructurarea aparatului administrativ: aparatul birocratic al oricarui stat este o necesitate fără de care instituţiile nu pot funcţiona. Acum este supradimensionat mai ales acolo unde nu avem nevoi reale: cabinetele demnitarilor au crescut exponenţial în ultimii 4-5 ani, agenţiile şi instituţiile au conduceri multistratificate în care funcţiile de conducere ocupă chiar şi 30% din totalul personalului. Restructurarea simultană a forţei de muncă din companiile şi regiile controlate de stat: pentru toţi întreprinzătorii din mediul privat care vor implementa reconversia forţei de muncă angajată la stat vor exista facilităţi fiscale, suportabile dintr-un buget neîncărcat cu costuri aberante de personal.

Pasul 4 – Consultarea de urgenţă a categoriilor socio-profesionale afectate de reforma sectorului bugetar. Preluarea punctului de vedere majoritar formulat de aceste categorii în privinţa legilor care le afectează activitatea: profesori, medici, funcţionari publici, poliţişti, etc: legea funcţionarului public, legea răspunderii administrative sau legea învaţământului – toate au nevoie de un consens larg din partea celor care activează în aceste domenii.

Pasul 5 – Doar în condiţiile în care voi veţi acorda încrederea voastră Partidului Verde ajutându-l sa obţină majoritatea în Parlament, aceste schimbări vor fi posibile. Pentru că fără o majoritate care să lucreze pentru toţi nu vom reuşi să fim decât o voce firavă pe care sistemul actual al partidelor parlamentare aflate în cârdăşie (deşi liderii de la centru se joacă de-a concurenţa pe la televizor) o va înăbuşi de câte ori va avea ocazia! Doar împreună cu voi putem ajunge la guvernare şi putem face politica din România să fie altfel pentru oameni şi mediu! Fiţi alături de noi! Susţineţi Partidul Verde!

Capitolul 6


Concluzii

Toţi aceşti paşi au la rândul lor o o întreagă paleta de subcapitole care sunt dezvoltate de specialiştii şi tehnicienii din fiecare domeniu al economiei. Oamenii de mediu, oamenii de artă şi cultură, universitarii, specialiştii în economie şi finanţe care sunt alături de noi propun soluţii concrete pentru modernizarea economiei şi pentru ridicarea nivelului de trai:

“Transparenţă pentru consumatori”, “O nouă formă de agricultură, “Standard minim de viaţă, “Politica din perspectiva copiilor”, „Dreptul fiecărui individ la un trai decent”, “Drepturile cetăţenilor privind accesul la cunoaştere”, “Cooptarea femeilor în structurile de conducere ale administraţiei locale şi centrale” sunt subcapitole ale programului nostru de guvernare care poartă titlul Acordul Verde pentru România!

Veniţi alături de noi, susţineţi Partidul verde şi spuneţi şi voi: “Ajunge! Trebuie să se poată şi altfel!” Deoarece tot ceea ce ne interesează este doar viitorul nostru şi al copiilor noştri! Un viitor care să fie redat acestei ţări şi pentru care să nu fim judecaţi mai târziu de către copiii noştri.

În speranţa că această luptă începută astăzi se va materializa la următoarele alegeri, lăsăm deschisă lista celor care cred că ţara noastră, România, mai are un viitor. De acum totul depinde doar de voi. Noi avem încrederea şi curajul de a spune: Ajunge! Se poate şi altfel!