Publisher

null Food revolution. Alimentaţia sănătoasă

content

Food revolution. Alimentaţia sănătoasă


Sănătatea prin alimentație înseamnă combaterea culturilor modificate genetic (porumb, soia)  Dorim ca în ţările Uniunii Europene să fie interzise culturile de porumb modificat genetic, aşa cum se petrece deja în în Franţa, Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Grecia şi Austria.

Asigurarea securităţii  şi siguranţei alimentare prin valorificarea avantajelor comparative ale României în privinţa dezvoltării producţiei agricole, inclusiv a produselor organice; corelarea măsurilor de creştere cantitativă şi calitativă a producţiei agricole în vederea asigurării hranei pentru oameni şi animale cu cerinţele de majorare a producţiei de biocombustibili, fără a face rabat de la exigenţele privind menţinerea  şi sporirea fertilităţii solului, biodiversităţii şi protejării mediului;

Marile probleme cu care se confrunta omenirea in prezent si care tind sa devina acute, o data cu proliferarea populatiei globului, sunt: hrana (agricultura), apa (potabila si industriala) si energia (pentru toate domeniile activitatii umane).

În aceasta situatie globala, descrisa sumar, Uniunea Europeana isi propune sa treaca la o agricultura ecologica, bazata pe produse curate care sa ajute la dezvoltarea si mentinerea sanatatii populatiei, cu utilizarea unor ingrasaminte naturale, prin efectuarea muncilor agricole cu utilaje actionate de motoare ecologice, care sa functioneze cu combustibili nepoluanti si multe altele. Trebuie mentionat ca aceasta actiune este intr-un stadiu de inceput atat in tarile membre, cat si in cele care se pregatesc sa adere la UE. Politica agricola comuna (P.A.C.) este unul dintre domeniile cele mai bine reglementate ale uniunii si in acest sens au fost elaborate aproximativ 6000 de acte ale institutiilor europene care reglementeaza direct sau indirect P.A.C.

Sloganul operational al UE este „Agricultura ecologica. Buna pentru natura, buna pentru tine”

Partidul Verde susţine :

 •  
 • Stabilirea şi readucerea pe făgaşul legal al dreptului de proprietate asupra terenului şi eliminarea tuturor litigiilor şi abuzurilor efectuate de organele locale.
 • Agricultura românească nu mai trebuie să fie una preponderent de subzistenţă, motiv pentru care propunem:
 • Încurajarea asocierii liber consimţite a producătorilor agricoli în unităţi mai mari, cu delimitarea precisă a aportului fiecărui participant.
 • Încurajarea fermelor familiare prin acordarea de credite prefernţiale.
 • Acordarea de credite avantajoase pentru pentru achiziţionarea utilajelor şi produselor necesare producţiei agricole (seminţe, îmgrăşăminte, pesticide), cu precădere asociaţiilor familiare sau liber consimţite.
 • Desfiinţarea monopolului de stat sau a unor agenţii în ce priveşte achiziţionarea, stocarea şi comercializarea (intern şi export) şi încurajarea concurenţei.
 • Pentru încurajarea exportului se vor realiza produse ecologice cu eco-labele aprobate şi verificate cu multă exigenţă de către factorii de control.
 • Reabilitarea şi extinderea reţelei de irigaţii ce va fi dată în supravegherea organelor judeţene şi locale ce vor răspunde penal pentru deteriorarea şi nefuncţionalitatea lor.

Partidul Verde este pentru interzicerea cultivării organismelor modificate genetic.

Ultima propunere facut de europarlamentari este cea conform căreia statelor membre le este permis să decidă interzicerea sau restricţionarea cultivării plantelor modificate genetic. Eurodeputații cred că această propunere oferă protecție și siguranță din punct de vedere legal împotriva provocărilor referitoare la restricțiile de cultivare ale plantelor modificate genetic, venite prin Organizația Mondială a Comerțului.

Propunerea, alături de cele privind autorizarea cultivării acestor plante şi etichetarea, va fi supusă votului plenului noului Parlament, în iunie.

Statistici

 • organismele modificate genetic acceptate în UE: bumbacul, porumbul, proteinele bacteriene, culturile de drojdie, rapița cu semințe oleaginoase, cartofii, soia, sfecla de zahăr
 • țările care interzic organismele modificate genetic, invocând clauza de salvgardare: Austria, Franța, Grecia, Ungaria, Germania și Luxemburg
 • alimentele provenind de la organismele modificate genetic incomodează 61% dintre europeni, 21% cred că aceste alimente sunt sigure, 53% cred că acestea pot fi dăunătoare (Eurobarometer, 2010)
 • organismele modificate genetic sunt cel mai frecvent utilizate in SUA. 93% din totalul culturilor de soia și 86% din totalul celor de porumb sunt modificate genetic (conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite).

 

Care pot fi efectele adverse potenţiale pe termen lung ale OMG

Afecţiuni grave şi ireversibile la oameni, inclusiv efecte alergice sau toxice, mergând poate până la extincţie.

Afecţiuni ale animalelor şi ale plantelor inclusiv efecte toxice şi dacă este cazul efecte alergice.

Efecte asupra dinamicii populaţiei de specii în mediul gazdă şi asupra diversităţii genetice asupra fiecăreia dintre populaţii.

Sensibilitatea modificată a agenţilor patogeni facilitând răspândirea bolilor infecţioase şi sau creând surse de vectori noi.

Compromiterea tratamentelor profilactice sau terapeutice medicale, veterinare sau fitofarmaceutice, de exemplu prin transferul genelor care conferă rezistenţă la antibioticele utilizate în medicina umană şi veterinară.