Publisher

null Verzii romani la conferinta " Despadurirea și exploatarea lemnului în siturile Natura 2000 și in patrimoniul mondial UNESCO"

Miercuri, 22 ianuarie 2020, a avut loc la Bruxelles, la sediul Reprezentantei Permanente a Regiunii North-Rhine Westphalia, un eveniment dedicat situatiei precare a padurilor din Muntii Carpati. Evenimentul intitulat “Deforestation and logging in Natura 2000 and UNESCO world heritage sites (Despadurirea și exploatarea lemnului în siturile Natura 2000 și in patrimoniul mondial UNESCO)” a fost gazduit de doi eurodeputati  ai  Partidul ui Verde Germania  – d-na Anna Deparnay-Grunenberg si d-nul Martin Häusling. In deschiderea evenimentului, d-nul Matthias Schickhofer, consilier la EuroNatur, a vorbit despre amenintarile ce se abat asupra padurilor din Romania, cu precadere cele din siturile Natura 2000 si ale Parimoniului Mondial, cat si despre nevoia imperioasa de a actiona spre a proteja aceste paduri. D-nul Schickhofer a tinut sa mentioneze ca unele dintre cele mai pretioase paduri ale Uniunii Europene se afla in Romania. De altfel, exceptand zona Scandinaviei, cea mai mare pondere de paduri virgine din UE se gaseste in Romania. Principala constatare a recentului studiu PRIMOFARO coordonat de Fundația EuroNatur este că în România încă mai există aproximativ 525,000 de hectare de paduri virgine.

Cel de-al doilea speaker, a fost dnul Humberto Delgado Rosa, director pe Capitalul Natural la Direcția Generală pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene.  D-nul Delgado Rosa a vorbit despre pozitia Comisiei Europene vizavi de situatia padurilor din Muntii Carpati. El a amintit ca, in Decemberie 2019, Comisia Europeana a publicat Green Deal-ul European, care, printre altele, contine masuri pentru conservarea mediului natural al Europei. Aceste masuri incluse in Green Deal reprezita o punte de legatura intre schimbare climatica si impactul ei asupra biodiversitatii. In cadrul Green Deal-ului, Comisia va propune o Strategie pentru Biodiversitate, care va fi publicata in luna martie a acestui an, si care urmeaza a fi consolidata de o strategie in domeniul silviculturii. Green Deal-ul este un proiect ambitios, iar Comisia Europeana isi propune in noul mandat masuri ambitioase de implementare a legilor europene in domeniul biodiversitatii, dar si al defrisarilor.

Cel de-al treilea speaker, d-nul Augustyn Mykos, reprezentant al ONG-ului Dzikie Karparty din Polonia, a vorbit despre esecul si provocarile Poloniei in a proteja padurile naturale pe cale de disparitie din Carpatii polonezi. Dnul Mykos a tinut sa sublinieze deficientele din programul Natura 2000, printre care inexistenta unor planuri de consevare a padurilor si masurile insuficiente de a limita silvicultura.

Ultimul speaker a fost d-nul Andrei Ciurcanu, jurnalist si investigator roman, care a descris in detaliu problema defrisarilor ilegale din padurile Romaniei. Dnul Ciurcanu a explicat aspecte ca lacunele din legislatia romaneasca cu privire la exploatarea padurilor, cum este inteleasa si aplicata legislatia europeana in acest sens in Romania si cum coruptia din aceasta tara face ca 20 de milioane de metri cubi de cherestea sa fie taiati si prelucrati ilegal in fiecare an.

La finalul evenimentului, reprezentantii Partidului Verde Romania organizatia  Belgia, d-nul Radu Sumanaru si dna Dr. Adela Maghear, au stabilit legaturi de colaborare cu eurodeputatii prezenti, astfel incat, in momentul publicarii Strategiei Europene pentru Biodiversitate de catre Comisia Europeana, Partidul Verde din Romania  sa poata sa propuna amendamente prin care sa asigure ca situatia defrisarilor din Romania este abordata corespunzator.

Radu Sumanaru  &  Adela Maghear