Publisher

null Climate Neutrality Webinar – 27 aprilie 2020

Luni, 27 aprilie 2020, Verzii Europeni au organizat un webinar informativ pe tema neutralitatii climatice.

Partidul Verde din Romania a fost reprezentat de Dr. Adela Maghear, coordonatorul Partidului Verde in relatia cu Partidul Verde European.

 

Primul speaker invitat a fost Dr. Joeri Rogelj, lector la Imperial College din Londra. El a explicat diferenta dintre carbon neutru si neutralitate climatica. Termenul de “carbon neutru” provine din literatura de specialitate si se refera la eliminarea dioxidului de carbon din atmosfera cu scopul de a obtine  o amprenta de carbon egala cu zero si a opri incalzirea globala. Iar termenul de “neutralitate climatica” a aparut in limbajul politic, odata cu semnarea Tratatului de la Paris (2015) si se refera la eliminarea emisiilor de gaze cu efect de sera. Conform Tratatului de la Paris, Europa tinteste sa atinga neutralitatea climatica pana in 2050, concomitent cu limitarea incalzirii globale la 1,5⁰C. Este de notat faptul ca pentru a atinge neutralitatea climatica, trebuie sa se atinga mai intai carbonul neutru. Cand va putea fiecare tara in parte sa atinga target-ul de emisii zero depinde de mai mult factori:

 • cum a abordat problema poluarii de-a lungul timpului;
 • cantitatea de emisii pe cap de locuitor;
 • nivelul de dezvoltare;
 • capacitatea de a reduce emisiile.

Astfel, pentru a incepe procesul care are ca scop emisii zero, fiecare tara trebuie sa proiecteze niste inventare ale emisiilor la nivel national. Pentru a limita incalzirea globala la 1,5⁰C, este nevoie de schimbari rapide si majore intr-un timp foarte scurt si in foarte multe domenii, de la cel energetic, la transporturi, industrie, stil de viata, constructii si protejarea padurilor.

Cel de-al doilea speaker a fost doamna Ulriikka Aarnio, Coordonator International pe Politici de Clima la Climate Action Network (Bruxelles). In discursul ei, a subliniat ca este momentul ca UE sa propuna niste masuri ambitioase pe termen lung cu privire la atingerea target-ului de neutralitate climatica, iar Tratatul de la Paris reprezinta un instrument puternic in acest sens deoarece a devenit tot mai clar faptul ca industriile care nu iau in considerare acest aspect nu au viitor.

Targetul de zero emisii a fost deja adoptat la nivel de UE, urmatorul pas fiind sa stabilim cu ce sectoare incepem sa lucram pentru a obtine zero emisii. Este momentul sa vizualizam un nou viitor si sa dam oamenilor alternative mai bune pentru ca ei sa-si poata schimba obiceiurile actuale.

Ultimul speaker al webinarului a fost d-nul Bas Eickhout, europarlamentar si vicepresedinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European. El a vorbit despre obiectivele si ambitiile incorporate in Pactul Verde European:

 • cresterea target-urilor climatice ale UE pentru 2030 si, respectiv, 2050;
 • furnizarea de energie verde, accesibila și sigura;
 • mobilizarea industriei pentru o economie verde si circulara;
 • constructia si renovarea cladirilor intr-un mod eficient din punct de vedere energetic si al resurselor;
 • target de poluare zero pentru un mediu fara substante toxice;
 • conservarea si restaurarea ecosistemelor si biodiversitatii;
 • stabilirea, prin strategia ‘Farm to Fork’ a unui sistem alimentar sanatos si ecologic;
 • accelerarea tranzitiei catre o mobilitate sustenabila si inteligenta.

Aceste obiective si ambitii sunt realizabile prin mobilizarea cercetarii si incurajarea inovarii. UE poate deveni lider global in acest sens, dar trebuie sa vedem cum finantam tranzitia spre obiectivele mentionate mai sus astfel incat niciun stat membru sa nu ramana in urma.

In continutul Legii Climatice (Climate Law), Comisia Europeana a setat ca obligatoriu din punct de vedere legal target-ul de zero emisii de gaze cu efect de sera pana in 2050. Totodata, pe baza unei evaluari cuprinzatoae a impactului, UE urmeaza sa propuna un nou target pentru 2030 in acest sens. Acest document se asteapta a fi publicat in luna septembrie a acestui an.

Datorita crizei cauzate de pandemia COVID-19, este posibil ca unele strategii care sunt in lucru la UE si prezinta importanta pentru Grupul Verzilor sa sufere intarzieri. Dintre acestea:

 • Strategia ‘Farm to Fork’;
 • Strategia UE pe Biodiversitate pentru 2030;
 • Energia regenerabila in larg;
 • Al 8-lea Program de Actiune pentru Mediu;
 • Strategia pentru o mobilitate sustenabila si inteligenta;
 • Strategia petru substante chimice sustenabile.

 

In acelasi timp, Comisia Europeana a anuntat deja intarzieri in cazul unor initiative ca Noua Strategie de Adaptare la Schimbarile Climatice sau Responsabilizarea consumatorului pentru tranzitia verde.

Temerilor Verzilor in conditiile post pandemie se refera la faptul ca UE ar putea sprijini financiar companiile aeriene si fermierii fara sa le impuna niste conditii ecologice.