Publisher

null Cerem vot electronic online incepand cu alegerile locale din acest an


Cerem vot electronic online - la distanță, astfel încât să se asigure participarea cetățenilor la vot și respectarea legalității alegerii instituțiilor reprezentative ale statului, dar fără riscul de răspândire a noului virus COVID-19;

 

În condițiile în care unele forțe politice propun amânarea sau chiar anularea alegerilor locale și în toamnă avem preconizate alegeri parlamentare la termen, Partidul Verde cere clasei politice din România, îndeosebi partidelor parlamentare să modifice de urgență normele/legile electorale în vigoare ca să facă posibil votul electronic online - la distanță. Astfel Guvernul și Autoritatea Electorală Permanentă să poată implementa votul electronic online chiar de la alegerile locale din iunie, ca probă, și, în toamnă, să devină sistem de vot oficial. Există tehonologii software care pot asigura anonimitatea votului și excluderea oricărei posibilități de fraudare.

România e recunoscută ca țară de origine a celor mai buni specialiști IT, suntem printre statele cu cea mai mare viteză de conexiune la Internet, așadar, avem o bază bună ca să începem acum testarea și aplicarea noilor tehnologii ca să menținem democrația și participarea, dar și să rezistăm noilor pericole.

Amintim că mai multe țări în lume au testat astfel de tehnologii și metode de vot, iar Estonia, o republică ex-sovietică, dar membră a Uniunii Europene, folosește de câțiva ani votul electronic cu succes și fără fraude.

Propunem Președintelui României să inițieze discuții publice și consultarea partidelor, dacă acestea nu se vor organiza în scurt timp în forul legislativ suprem.

 

Biroul de presă al Partidului Verde      09 martie 2020