Publisher

null Afară cu RMGC şi Chevron din România!

content

Afară cu RMGC şi Chevron din România!


Un proiect de lege care să interzică, la nivel european, exploatarea minieră cu cianuri și extragerea gazelor de şist prin fracturarea hidraulică. Nu cianurii, nu gazelor de șist!

Roşia Montană şi gazele de şist sunt două teme de cruciale pentru România şi pentru viitorul sănătos al generaţiilor de mâine. Pentru a putea beneficia de un astfel de viitor este imperativ necesar ca generaţia actuală să lupte cu toate puterile împotriva unor măsuri politice ca cele susţinute de Guvern.

Partidul Verde este singurul partid politic din România care se pronunţă oficial, categoric şi fără ezitare, împotriva exploatării aurului cu cianuri de la Roşia Montana.

Într-o amplă analiză, Academia Română  consideră proiectul Roşia Montană “o eroare”. Exploatarea proiectată pentru o perioadă de 17-20 ani nu este în interesul naţional  - prevedere constituţională -, nu reprezintă o soluţie de dezvoltare durabilă şi nu rezolvă problemele sociale şi economice ale zonei, care se vor agrava după încheierea lucrărilor” Analiza se bazează pe 21 de argumente, atrăgându-se atenţia, printre altele, asupra riscului propagării de microseisme şi a ruperii barajului de steril, ceea ce ar putea avea „efecte catastrofice” asupra localităţilor din aval.

Desi au fost depuse mai multe petiţii, Comisia Europeana nu lucreaza încă la niciun proiect legislativ care sa stipuleze interzicerea mineritului cu cianuri, responsabilitatea forului european fiind aceea de a se asigura ca statele membre aplica directiva privind gestionarea deseurilor din industria extractiva. Reprezentantii CE nu considera justificata, din perspectiva mediului si a sanatatii, introducerea unei interdictii generale privind tehnologiile miniere cu cianuri.

Astăzi, problema gazelor de șist este parte integrantă a dezbaterii publice în toată Europa.

Până în prezent, în România au fost concesionate, în mod ilegal, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, zece perimetre în vederea explorării sau exploarii și exploatării hidrocarburilor.  Pentru restul perimetrelor de pe hartă, nu au fost incă semnate acorduri de explorare si exploatare, existând doar concesiuni. Din cele 10 acorduri incheiate, singurele acorduri declasificate la cererea societății civile sunt cele trei acorduri petroliere deținute de compania Chevron in Dobrogea.  Restul, sunt secretizate. Motivul…invocarea secretului comercial!

Viitorul Parlament European are nevoie de deputați care vor lupta pentru interesul public, independent de orice interese corporatiste, care să ia poziție în favoarea cetățenilor și pentru democrație, împotriva influenței excesive a lobby-ului care sprijină băncile și marile corporații, care să susțină un moratoriu asupra fracturării hidraulice de mare volum și care să se opună tentativelor din partea companiilor de petrol și gaze care ar putea pune în pericol sau sub semnul întrebării legislația de mediu .

În ultimii cinci ani, Parlamentul European a dezbătut în mare măsură tema gazului de șist. Deși a propus ca directiva privind evaluarea obligatorie a impactului asupra mediului să fie extinsă și la explorarea și producția acestui combustibil fosil neconvențional, Consiliul European a respins rezoluția adoptată.