Silviu Dumitru – Secretar general

Logout

Interviu acordat on-line acordat unui săptămânal din Tg Mures

1. Cum se poate explica faptul că în Occident partidele care sunt preocupate de mediu și lupta pentru protecția mediului au un rol mult mai major în politică, decât în România?

Partidele din occident au în spate peste 50 de ani de activitate politică… lucrurile au început acolo prin implicarea ONG-urilor de profil în lupta politică…de exemplu în cazul Germaniei în anii ’50 –’60 apar mişcări importante care, pe fondul distrugerilor provocate de om, militează şi luptă pentru protejarea mediului. Treptat, având în vedere susţinerea populară, dar şi pe fondul limitelor în influenţarea deciziilor (locale sau naţionale) se înfiinţează primele partide verzi. Susţinerea populară vine pe fondul a ceea ce Ronald Inglehart numea o schimbare a valorilor (revoluţia silenţioasă) a noilor generaţii când se face trecerea de la materialism la post-materialism. Între paranteze fie spus găsiţi mai multe despre cele două subiecte şi pe http://en.wikipedia.org/wiki/German_Green_Party şi http://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Inglehart. Pe de altă parte actuala clasă politică românească preocupată de folosirea la maxim a resurselor, (uneori chiar fără discernământ), doar pentru a-şi satisface clientela şi pentru a alimenta grupurile finanţatoare din jurul partidelor, au neglijat cu bună ştiinţă problemele de mediu. Sistemul electoral (legea electorală) şi sistemul de partide (legea partidelor) nu au făcut altceva decât să instituie bariere noilor veniţi în politica românească şi mai ales partidelor preocupate de mediu. Interesele partidelor parlamentare şi accidentarea valorilor ecologiste de oamenii politici corupți îngreunează ascensiunea, oricum inevitabilă, a Partidului Verde.

2. Credeți că societatea română nu este încă pregatită pentru a trimite Partidul Verde în Parlament?

Nu aş trata întreaga societate românească în ansamblu. Există susţinere pentru un partid ecologist important. Vedeţi că nici în Vest partidele verzi nu obţin scoruri majore în alegeri, dar sunt în parlament şi conteaza în decizia politică. În Parlamentul European Verzii sunt astăzi a patra forţă politică. Partidul Verde din România este singura formaţiune ecologistă din România afiliată la Partidul Verde European-Grupul Verzilor Europeni (EGP-European Green Party). Apreciem că în România, Verzii au un „culoar” politic foarte bun la urmatoarele alegeri pe fondul eşecului politicilor guvernelor ultimilor 20 de ani. De altfel, Verzii ştiu că pentru a rezolva problemele societăţii româneşti trebuie să acceptăm un mixt de soluţii sociale şi liberale care să conducă la o creştere economică durabilă, capabilă să ofere şanse de prosperitate lumii afacerilor şi protecţie socială categoriilor defavorizate. Foarte mulţi români înţeleg, ca şi noi, că „politica se poate face altfel”: Verzii, spre deosebire de partidele care au adus România în această stare, pun înainte de orice viaţa oamenilor, traiul într-o societate care să crească sănătos într-un mediu curat.

3. Unde trebuie să găsim explicația? În educație, învățământ?

Înainte de familie, şcoală sau mass-media, vina pentru dezinteresul pentru problemele de mediu o au marile partide politice din România preocupate doar de secătuirea resurselor în interesul afacerilor lor private, de familie şi de clan.

4. De obicei în fiecare partid sunt câțiva politicieni care sunt preocupați de protecția mediului, dar rareori luptă potrivit, cu entuziasm pentru țintele propuse. Cum comentați acest lucru?

Politicienii în general, şi cei din România în particular, caută să obţină cât mai multe voturi şi nu au alt obiectiv decât puterea şi menţinerea la putere: adică „ciolanul”. De aceea unii dintre ei, oportuniştii mai citiţi, recurg la retorica şi discursul „verde” doar dintr-un calcul politic meschin. Unii se închipuie ecologişti doar pentru foamea imagine şi de voturi suplimentare. Din păcate între declaraţii şi fapte e cale lungă….vedeţi de exemplu Roşia Montana….în principiu toţi politicienii au declarat că sunt împotrivă… Dar iată că uşor uşor, cînd e vorba de bani şi de afaceri, lucrurile iau o altă turnură.

5. Ce fel de proiecte are în prezent Partidul Verde?

Proiectul fundamental al Partidului Verde este să ofere expertiza sa, cunoaşterea şi experienţa oamenilor săi în rezolvarea problemelor economice, sociale şi de mediu din România. Suntem decişi să ocupăm cât mai multe locuri în consilii locale şi în primării urmare a alegerilor locale care se apropie, pentru a influenţa dezvolatea pe termen mediu şi lung în România. Un alt proiect priveşte construcţia instituţională internă: uşile Partidului Verde sunt deschise tuturor românilor „curaţi’ şi sătui de modul cum s-a făcut politică până astăzi în România. Îi invităm alături de noi pe toţi cei care vor să contruiască un viitor normal pentru ei şi familiile lor în această ţară. Daca vă referiţi la dimensiunea valorică, Partidul Verde (membru al Verzilor Europeni) are în vedere atât dimensiunea ecologistă, dar în egala masură promovarea unei democraţii participative şi consolidare democratică. Dorim să stopăm direcţia nefericită în care merge acum România: în regimul actual ţara noastră este în pragul falimentului economic şi pe buza prăpastiei valorice în care dacă am cădea s-ar ajunge la câştigarea puterii de către formaţiunile populiste şi autoritariste. Partidul Verde este decis să nu permită aceste dezechilibre.