Marcian Bleahu – Președinte de onoare (decedat 30.07.2019)

Logout

Numele si prenumele: BLEAHU Marcian David

Data si locul naşterii: 14 martie 1924, Braşov.

Studii: Absolvent al Universităţii din Bucureşti, facultatea de Ştiinţe – Secţiile de Ştiinţele naturii si Geografie. Doctor al Universităţii din Cluj din anul 1974.

Profesia: Geolog, Profesor universitar.

Activitate didactică:

- În învăţământul superior de stat: Catedra de Geologie a Universităţii din Bucureşti în intervalul 1949 – 1961: asistent, şef de lucrări, lector, conferenţiar.
- În învăţământul superior particular: unul din fondatorii Universităţii Ecologice Bucureşti-profesor şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Ecologice (transformată în Facultatea de Ecologie).

Activitate profesională:

- 1949-1994 în cadrul Institutului Geologic: Cercetător principal I, şef sector, şef secţie, şef compartiment, secretar ştiinţific, director.
- Organizator şi conducător a mai multor unităţi geologice: lucrările Canalului Dunăre – Marea Neagră 1949-1952, Metroul Bucureşti 1953 şi Muzeul Naţional de Geologie 1985-1994.

Domenii de activitate:

- Diverse ramuri ale geologiei (stratigrafie, tectonică, hidrogeologie, geologic tehnică), geomorfologie, speologie, ocrotirea mediului şi a naturii, prospectivă, istoria ştiinţei, geografia turismului, ecologie politică. Considerat a fi cel mai bun cunoscător al geologiei Munţilor Apuseni.

Realizări:

- Autor a 31 de cărţi (unele în colaborare), 140 de lucrări ştiinţifice şi peste 400 de articole cu subiecte de geologie, geografie,speologie, turism, ştiinţă, istoria ştiinţei, istoria artei, muzică, ocrotirea mediului şi a naturii, probleme civice, probleme politice, scenarii de filme ştiinţifice şi peste 500 de conferinţe publice, la radio şi televiziune.
- A introdus în geologia românească conceptul şi teoriile tectonicii plăcilor prin două substanţiale volume intitulate “Tectonica globală” ( 2 volume 1000 de pagini )
- A descifrat stratigrafia şi structura Munţilor Apuseni, fiind considerat cel mai bun cunoscător al geologiei acestora şi a adus contribuţii importante la cunoaşterea geologiei părţii de nord a Munţilor Maramureşului.
- Întemeietorul şi organizatorul Muzeului de Geologie, considerat de străini ca unul din cele mai reuşite din Europa.
- Întemeietor al speologiei fizice în România, mai ales prin importantele lucrări “Morfologia carstică” şi “Relieful carstic şi explorator a peste 100 km de galerii de peşteră.
- Organizator al speologiei sportive în România şi preşedintele Federaţiei de Speologie, salvamont şi alpinism (1975-1992).
- Ideologul şi doctrinarul Ecologiei politice în România, mai ales prin volumul de sinteză “Priveşte înapoi cu mânie… priveşte înainte cu spaimă”.

Premii, numiri şi distincţii:

- Premiile Academiei ” Gh. M. Murgoci ” şi “Gr.Cobalcescu”, ordinul Muncii, Meritul Ştiinţific.
- Membru de onoare al Societăţii Elveţiene de Ştiinţe (din anul 1990), membru titular al Academiei oamenilor de ştiinţă din România, membru al diferitelor societăţi ştiinţifice din SUA, Italia, Franţa, Austria.
- Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
- Profesor invitat al Universităţilor din Viena, Greifswald, Geneva, Rasei.

Activitate politică:

- Din 1990, membru apoi vice-preşedinte al Mişcării Ecologiste din România şi senator de Bucureşti (1990-1992).
- Vice-preşedinte al Conferinţei ONU pentru mediu şi dezvoltare de la Rio ( 1992).
- Ministrul Mediului (1991-1992).
- Lider al Federaţiei Ecologiste din România şi senator de Braşov(l996-2000).
- Preşedinte de onoare al Partidului Verde (2005).

2009: 85 de ani de viaţă, 60 de ani de activitate

Pe data de 14 martie 2009, incepand cu ora 11:00 reprezentantii Partidului Verde, dna. vicepresedinte Paula Iacob si secretarul general Silviu Dumitru, au avut onoarea sa participe la sarbatorirea celor 85 ani impliniti de Presedintele nostru de Onoare Prof. Dr. Marcian Bleahu, eveniment organizat de Muzeul de Geologie, Academia Romana si Institutul de Geologie. La eveniment au participat personalitati ale vietii publice, politice, culturale si academice dar si pasionati ai naturii care au dorit sa-si exprime aprecierea fata de profesorul, cercetatorul, omul politic dar si prietenul multora, “Marele Marcian Bleahu”, cum a fost numit de mai multe ori in discursurile invitatilor.

Muzeul de Geologie, gazda acestui eveniment, a fost infiintat de Ministrul Marcian Bleahu pe timpul scurtului sau mandat in care, pe langa infiintarea institutiei, a elaborat si prima Lege a Mediului.

Prof. Marcian Bleahu si-a dedicat intreaga viata pasiunii de a cerceta si a scoate in evidenta frumusetea naturala a Romaniei, reprezentata de diversitatea formelor de relief dar in special specificul muntilor Carpati (multitudinea pesterilor si varietatea acestora). De-a lungul intregii sale cariere de om de stiinta si scriitor, a publicat peste 32 de carti, reviste, indrumare, cursuri de specialitate, a revolutionat disciplinele geologie, carstologie si geomorfologie ca materie de studiu in universitatile care existau sau au fost infiintate dupa 1990 in Romania.

Ar fi multe de mentionat despre Marcian Belahu, precum pasiunea sa pentru calatorii si explorare a muntiilor Romaniei, mai ales a Apusenilor (putand spune ca nu a ramas aproape niciun colt neatins), a regiunilor din America de Nord (Marele Canion) si Europa, fara a uita nici de pasiunea sa pentru realizare de fotografii (colecţionând mai mult de 40.000 fotografii din toata lumea). Nu trebuie sa uitam ca Marcian Bleahu a reprezentat cu cinste si onoare Romania ca vicepresedinte ales in board-ul Conferintei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare intrunita la Rio de Janeiro in 1992, unde in cadrul “Agendei Globale 21” s-a prezentat pentru prima data conceptual de dezvoltare durabila. Apoi, acest concept, a fost preluat de guvernele tarilor vest-europene si s-a cautat ca elementele ce stau la baza acestuia sa fie integrat in programele lor de guvernare. La intoarcerea in Romania, ministrul de atunci Marcian Bleahu a introdus principiul de dezvoltare durabila in programul de dezvoltare economic al guvernului dar si in Legea Mediului.

Dorim sa subliniem ca la acest eveniment, recunostinta pentru intreaga cariera a profesorului, omului de stiinta, luptatorului pentru dreptul la un mediu sanatos si politicianului Marcian Bleahu a fost exprimata prin inmanarea inaltei distinctii “Steaua Romaniei in grad de Cavaler” din partea Presedintiei Romaniei (reprezentata prin intermediului dlui. consilier Cristian Preda).

Presedintele de Onoare a Partidului Verde Prof. Dr. Marcian Bleahu este personalitatea politica care a introdus pentru prima data doctrina ecologista in viata politica romaneasca, prin infiintarea in anul 1990 a Miscarii Ecologiste din Romania (MER).