Partidul Verde din Romania a organizat două conferințe de presă, la Bucuresti si Craiova. Acestea au au fost sustinute de d-na Adi-Maria Simoiu si au avut loc la data de 19 și respectiv 23 martie

Știri: 28/03/2019

Tematica abordată a fost:

1. Modalitatea nedemocratică, profund discriminatorie, in ce priveste numarul foarte mare de semnaturi necesare pentru inscrierea la alegerile europarlamentare, peste 200000 semnaturi ale sustinatorilor, ceea ce inseamna lipsirea de sanse reale a partidelor nereprezentate in parlament si a candidaților independenți. Comparativ cu alte tari membre UE, ex Germania, Partidul Verde consideră perimat și in acelasi timp descurajant pentru un exercițiu democratic numarul imens de semnături ale sustinatorilor, necesar pt a asigura înscrierea în competiția electorală.  La nivelul informaticii si tehnologiei sec XXI este inadmisibil sa se taie paduri pentru a produce  tone de hartie ca suport hard al datelor sustinatorilor. Evident aceasta contravine doctrinei verzi a partidului.

2. Președintele partidului  a abordat subiectul finantarii partidelor politice parlamentare din banii cetățenilor. Partidul Verde susține renuntarea la finanțarea partidelor de la buget. In politica trebuie sa intre personalitati determinate sa contribuie la prosperitatea tarii si nu la cheltuirea banului public, netransparent, inutil și abuziv.

3. Conducerea partidului s-a referit la proiecte extrem de poluante, sustinute sau incurajate tacit de coalitia de guvernare, proiecte care amenință viata romanilor si contribuie la deteriorarea accentuată a calitatii mediului. Dintre acestea au fost exemplificate, obiectivele nucleare de la CNE Kozloduy in sudul Romaniei, proiectul Belene in apropierea Bucurestiului, proiectul construirea unei fabrici de etanol prin fermentarea paielor, la Podari in jud Dol. Aceste proiecte sunt deosebit de controversate si Partidul Verde s -a implicat, la nivelul conducerii, in aducerea acestora in atentia cetatenilor si in actiuni concrete pt a determina stoparea acestora. De asemenea  s-a abordat problema asa numitelor Centre Integrate de Management a Deseurilor care in majoritate sunt de fapt gropi de gunoaie deschise, producatoare de gaze cu efect de sera si prezentând riscul contaminării panzei de apa freatica.

4.In incheiere, presedintele s-a referit la actiuni ale verzilor romani pe plan international, incluzand si activitati recente la nivelul verzilor europeni. In acest sens a fost mentionata intalnirea la o conferinta on line  cu liderii Partidului Verde European la data de 6 martie a.c. la care s-a discutat inclusiv modul perimat si discriminatoriu in care sunt organizate alegerile europarlamentare in Romania. Aceste aspecte au fost considerate deosebit de importante si ca urmare, discutiile pe acest subiect vor continua la nivel bilateral. Au fost mentionate si alte actiuni precum, discutiile cu BERD la Craiova si Kozloduy referitoare la finantarea depozitului de deseuri radioactive de la Radiana, la numai 4 Km fata de Dunare, actiuni la nivelul Coalitiei antinucleare “Danube region  nuclear free” cu sediul la Viena.

In partea finala a conferinței președintele Partidului Verde a raspuns la întrebările audienței pe tematica prezentată.