Susținem următoarele proclamații care sunt în dezbatere publică și care să aibă aplicare imediată:

Comunicate de presă: 05/02/2017

Lista pusă în dezbatere de “Corupția Ucide”

1) Niciun condamnat penal indiferent de fapta pentru care a fost condamnat să nu poată fi angajat pe o funcție plătită din bani publici.

2) Niciun cercetat sau condamnat penal să nu aibă dreptul de a candida la o funcție publică aleasă prin votul cetățenilor (primar, parlamentar, președinte, consilier local, consilier județean etc.)

3)Amendament PV: Justificarea averilor –  Tuturor demnitarilor din guvern, parlamentarilor, aleșilor locali (primari si consilieri locali si judeteni), funcționarilor din aparatul de stat, precum și rudelor de gradul I ale acestora, să li se ceară justificarea averilor urmând ca ceea ce nu poate fi justificat să fie impozitat cu 75%. 

3) Dacă împotriva unui angajat plătit din bugetul de stat se începe urmărirea penală acesta trebuie suspendat din funcție pe perioada cercetărilor iar în cazul în care acesta va fi găsit nevinovat statul să achite contravaloarea salariului pentru perioada de suspendare plus o despăgubire stabilită prin lege. (Cred că e mai bine să suportăm aceste costuri în cazul câtorva erori juridice decât să riscăm să împuternicim un condamnat să administreze țara)

4) Legea penală să nu poată fi modificată prin ordonanță de urgență decât în situații de război.

5) Parlamentul să aibă obligativitatea de a pune legile în acord cu hotărârile Curții Constituționale cu cea mai mare prioritate. Amendament PV: Depolitizarea Curții Constituționale – aceasta să fie reorganizată cu membrii judecători care sa nu fie propuși de partidele politice sau care să fi fost membri ai vreunui partid politic.

6) După adoptarea prevederilor de mai sus să se organizeze alegeri parlamentare și locale.

 

Proclamatia Inițiativei Timișoara cere:

1. Ca de acum înainte niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanța 13;

2. Organizarea unui referendum anticorupție;

3. Controlul de constituționalitate al legilor și ordonanțelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor; Amendament PV: să nu se mai emită ordonanțe de urgență care să se refere la sistemul juridic sau care să interefereze în vreun fel cu tot ce ține de justiție.

4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curții Constituționale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încalcare a Constituției; Amendament PV: Depolitizarea Curții Constituționale – aceasta să fie reorganizată cu membrii judecători care sa nu fie propuși de partidele politice sau care să fi fost membri ai vreunui partid politic.

5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs;

6. Stabilirea incompatibilității între funcțiile executive și legislative;

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor, inclusiv a parlamentarilor;

8. Fără penali în demnitățile publice.