Verzii cheamă românii să se opună construirii unei adevărate bombe radioactive la 4 km de granița sudică

Comunicate de presă: 27/07/2016

Luminița Șimoiu și Miroslav Tascu-Stavre

Joi, 21 iulie 2016, Luminița Șimoiu (Asociația Civică pentru Viață), Miroslav Tașcu-Stavre (Partidul Verde) și Simona Crețu (Grupul de Acțiune Civică Craiova) au participat la o întâlnire informativă cu Cristina Pașca-Palmer – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – pe tema construirii depozitului de deșeuri radioactive la granița sudică a României – în Bulgaria (Radiana, Kozlodui).

Scopul întâlnirii a fost acela de a ne asigura că Ministerul Mediului este informat până la cel mai înalt vârf de implicațiile acestui proiect și pentru a transmite obiecțiile și propunerile Partidului Verde și ale asociațiilor locale din Craiova cu privire la proiectul construirii unui depozit de deșeuri radioactive, dar și modul în care au fost comunicate și organizate până acum dezbaterile publice din România pe marginea acestui subiect.

În opinia noastră, aceste așa-zise “dezbateri” (care au avut loc în ultimii ani) au îmbrăcat mai degrabă forma unor întâlniri de prezentare pozitivă a proiectului, susținute de către reprezentanții firmei constructoare. Mai mult, organizarea defectuoasă  a făcut ca aceste “dezbateri” să se desfășoare în semi-obscuritate, la una dintre ele participând un număr impresionant de șase persoane.

Partidul Verde a reușit să faciliteze această întâlnire și să aducă pentru prima dată la aceeași masă reprezentanții cetățenilor din Craiova și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cu toate că  subiectul discuțiilor implică teme vitale pentru sănătatea și securitatea oamenilor și mediului din sudul României, impactul construirii unui depozit de deșeuri radioactive a rămas cunoscut doar unui eșantion redus al populației țării noastre și a fost aprofundat doar pe plan local (Craiova și zona Olteniei). De aceea, Partidul Verde își propune să depună toate eforturile pentru a aduce în prim-planul atenției publice naționale această problemă și să conceapă o campanie de conștientizare care să ofere unui număr cât mai mare de români informații despre impactul real al unui asemenea proiect.

În condițiile în care partea bulgară se hotărăște să demareze proiectul, considerăm că unica soluție pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România este să solicite corespondenților din statul vecin garanții nelimitate.

Mai jos redăm informarea Lumiței Șimoiu – Președinte al Asociației Civice pentru Viață – pe care ne-o asumăm și o susținem în totalitate:

“Intalnirea de la MMAP a avut ca subiect obiectiile si propuneri ale locuitorilor craioveni si din zonele limitrofe, referitoare la  noile proiecte nucleare de la Kozlodui si anume :

Construirea unei noi unitati nucleare de 1200MW, extinderea cu 30 de ani a duratei de viata a unitatilor 5 si 6 aflate la limita de functionare la CNE Kozloduy si construirea unui depozit de deseuri radioactive de medie si joasa activitate la Radiana, Kozloduy, situat la cca 4 km fatza de Dunare.

  Cu acesta ocazie au fost inmanate dnei Ministru documente relevante referitoare la actiunile societatii civile din Craiova, care pe baza analizei descrierilor de priiecte, precum si a argumentelor expertilor romani consultati si a specialistilor bulgari, este impotriva realizarii acestor obiective. .

Ministrul Mediului a fost informat despre faptul ca peste 15300 craioveni au semnat pentru a solicita autoritatilor locale aprobarea unui proiect de HCL referitor la organizarea de catre administratia locala a un referendum pe aceasta tema.

Au fost expuse Ministrului mediului nemultumirile societatii civile asupra modului in care publicul din Romania a fost informat in perioada 2011-2015 despre aceste proiecte si asupra modului netransparent in care au fost organizate in Romania,  dezbaterile oficiale cu reprezentanti ai autoritatilor bulgare pe aceste subiect, incalcand prevederile legii 86/2000 si pe cele ale conventiei ESPOO.

Dna Ministru a fost informata despre deficiente majore ale proiectelor, si despre incercarea oficialilor bulgari de a dezinforma publicul din Romania referitor la aceste noi obiective nucleare. Ca exemplu, s-a mentionat ca, in conformitate cu descrierea de proiect, depozitul de deseuri nucleare de la Radiana este comparat, ca si siguranta, cu cel de la  El Cabril din Spania, fara a se informa publicul roman despre locatia geografica total diferita, respectiv pe un sol stabil, muntos si nu un teren aluvionar, instabil asa cum este cazul celui de la Radiana, situat la numai 4 km de Dunare.

De asemnea Dna Ministru a fost informata cu privire la faptul ca exista neconcordante intre informatia referitoare la destinatia depozitului de deseuri radioactive, afisata pe site ul MMAP si informnatia prezentata de oficialii bulgari incluzand si pliantele  distribuite publicului pe data de 9 iunie 2016 la Craiova. Astfel,  din informatia prezentata publicului, in ziua dezbaterii  lipseste faptul ca depozitul va  contine si deseurile radioactive rezultate de la functionarea unitatilor 5 si 6 dupa prelungirea duratei de viata a acestora cu 30 ani.

Prelungirea duratei de functionare nu a fost dezbatuta cu publicul romanesc si, ca urmare, se apreciaza ca nu este corecta calcularea capacitatii depozitului pe baza includerii deseurilor care vor rezulta de la functionarea ( nu dezafectarea ! ) acestor unitati pe o perioada viitoare de 30 ani dupa atingerea limitei de functionare a celor doua unitati de la CNE Kozlodui.

Ministrul Mediului din Romania a fost informat, in timpul audientei ca expertii romani se opun construirii depozitului de desuri radioactive si pe motivul ca o contructie din beton, care ar urma sa reziste peste 370 de ani, nu prezinta garantii de siguranta, avand in vedere faptul ca, de exemplu, sarcofagul din beton care a acoperit reactorul avariat al CNE de la Cernobil a fost serios afectat dupa numai cca 30 ani si acum se inregistreaza o contaminare crescuta a mediului, impunandu-se masuri urgente de remediere a situatiei cu costuri imense la nivel european!

S-a precizat ca acelasi puncte de vedere le-a prezentat si societatea civila din Bulgaria pe baza consultarilor cu experti bulgari si acestea au fost luate in considerare la Curtea Suprema Administrativa a Bulgariei, dand castig de cauza in instanta, pentru societatea civila bulgara.

Cu ocazia intalnirii, a fost prezentata Ministrului roman solicitarea societatii civile catre Guvernul Romaniei de a obtinedin parte Guvernului Bulgariei garantii nelimitate  referitoare la aceste obiective nucleare.

           Detinem  date conform carora Bulgaria solicita garantii de numai cca 50 milioane dolari companiilor implicate in realizarea unor proiecte nucleare pe teritoriul Bulgariei. Pentru comparatie, am informat Ministrul Roman al mediului ca  Germania solicita garantii nelimitate si dorim ca la acelasi nivel sa fie tratati si cetatenii romani ( si evident bulgari).

 Garantiile solicitate de Bulgaria sunt nesemnificative pentru a asigura o     reponsabilitate maxima a companiilor implicate in realizarea si modernizarea unor obiective nucleare.

In cazul unei catastrofe nucleare la Kozlodui si a avarierii unui megadepozit de deseuri radioactive, amplasat pe cca 40ha si la numai 4 km de Dunare, costurile suportate de Romania ( si nu numai !) ca stat posibil afectat, vor fi imense, pe langa pierderea de vieti omenesti si contaminarea, practic ireversibila a mediului!

           Ne exprimam satisfactia ca ministrul roman s-a declarat in favoarea acestei     solicitari si speram ca, prin aceasta masura, Bulgaria va fi descurajata de a da curs realizarii acestor proiecte.

 De asemenea, recunoscand dreptul Bulgariei de a construi un depozit national de deseuri radioactive, s-a solicitat ca, la nivelul autoritatilor centrale de mediu din Romania, sa se intervina pentru schimbarea locatiei de la Radiana cu o locatie in zona muntoasa a Bulgariei, mult mai stabila si sigura, asa cum este in cazul depozitului de la El Cabril din Spania, prezentat in descrierea de proiect ca fiind cel mai sigur din lume si ales ca element de comparatie de reprezentantii companiei bulgare.

Societatea civila isi exprima satisfactia ca la nivelul conducerii ministerului, a fost exprimat acordul in acest sens si spera ca pozitia finala a Romaniei va lua in considerare acest acord, solicitand Bulgariei schimbarea locatiei de la Radiana.

In concluzie, reprezentantii societatii civile din Craiova si din mediul politic, care au in vedere si probleme de protectia mediului si siguranta cetatenilor, isi exprima satisfactia pentru deschiderea si colaborarea Ministrului roman, venind in sprijinul apararii dreptului cetatenilor la viata si la un mediu sigur si sanatos, conform constitutiei Romaniei, pentru generatia de astazi si pentru cele viitoare.

Societatea civila din Romania ca si cea din Bulgaria, considera ca in contextul geopolitic actual, profund instabil si marcat de atacuri teroriste imprevizibile si din ce in ce mai dificil de controlat si gestionat, Romania si Bulgaria trebuie sa colaboreze pentru identificarea si dezvoltarea unor surse alternative de energie mult mai putin costisitoare si riscante, in beneficiul ambelor popoare.”