Existența Parcului Național Văcărești amenințată de ignoranța autorităților

Comunicate de presă: 13/07/2016

(foto: Institutul Verde)

Incendiile care au avut loc in Parcul Natural Văcărești sunt adevarate crime împotriva mediului cu autori necunoscuti, de negăsit și rămași nepedepsiți. Numeroasele scenarii despre autorii acestor incendii si originea lor, subliniază lipsa unui cadru real de funcționare și de securizare a acestei arii protejate. În fapt, singurul loc în care zona este protejată este pe documentele oficiale prin care zona naturală “Acumulare Văcărești” a fost transformată în “Parcul Natural Văcărești”.

La data de 11 mai 2016, când “delta dintre blocuri” și-a schimbat regimul în arie naturală protejată, Cristiana Pașca Palmer – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – a anunțat că până în luna octombrie va fi făcut un apel și va fi stabilit un administrator al Parcului. În cele cinci luni dintre momentul oficializării schimbării de regim a perimetrului și desemnarea unui administrator,  responsabilitatea pentru protecția Parcului Natural Văcărești cade exclusiv pe umerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Apelor Române.

Suntem conștienți de binele făcut prin transformarea acestei oaze de sălbăticie în arie naturală protejată. Am susținut, am salutat și vom sprijini orice demers al autorităților prin care se înlesnesc mijloacele de protejare a mediului natural și se crează cadrul unei relații corecte între natură și oameni.

Cu toate acestea, nu putem să nu sancționăm lipsa unui plan de management prin care să se asigure paza și să fie reglementat accesul în zonă. Acest plan trebuia să existe și să fie funcțional încă din data de 11 mai 2016. Lipsa implementării unor astfel de măsuri face ca Parcul Natural Văcărești să fie protejat doar pe hârtie.

Modul în care au apărut incendiile din Văcărești (accidental sau nu) și au pârjolit hectare întregi de teren transmite un semnal puternic în întreaga țară. Este imperativă crearea și implementarea unui plan concret de securizare a Parcului Natural Văcărești și transformarea acestui loc într-un exemplu național. Există nevoia stringentă a unui exemplu funcțional de zonă protejată în care rigorile legii să fie respectate ad litteram. Nu ne mai putem permite ca din ariile naturale protejate să ne dispară pădurile și zeci sau sute de specii faunistice.