Netrasparența procesului de numărare al voturilor înseamnă vicierea votului și alegeri incorecte

Comunicate de presă: 09/06/2016

La 26 de ani de la căderea comunismului în România s-a ajuns să fie votați candidați din pușcărie, care au fost în pușcărie sau care vor ajunge în pușcărie. Evoluția lucrurilor nu a fost aleatorie ci orchestrată migălos de cei doi poli politici mari actuali – PSD și PNL cu sateliții lor politici, prin elaborarea unei legislații electorale care să le protejeze perpetuarea și interesele, cu scopul eliminării unor eventuali competitori din etapa pre-electorală. Chiar și atunci când partide politice neparlamentare sau candidați independenți ajung în faza electorală, aceștia sunt dezavantajați. Unul dintre exemple este atunci când partide neparlamentare sau candidați independenți care solicită renumărarea unor voturi pentru motivul plauzibil că au semnale clare care indică posibilitatea unor fraude la numărarea voturilor și întocmirea proceselor-verbale respective în anumite secții de votare, aceasta este privită cu adversitate de partidele parlamentare favorizați prin lege cu reprezentanți în toate secțiile de votare, iar Birourile Electorale de circumscripție  formate în general numai din reprezentanții acestora, într-o complicitate probabilă, refuză pe criterii procedurale această verificare îndreptățită și normală, ne demonstrează că tot sistemul electoral gravitează exclusiv în jurul celor care l-au creat și în nici un caz nu spre un proces electoral corect și democratic.

Actuala lege electorală a fost construită de social-democrați și liberali, împreună cu acoliții politici – ALDE, UNPR, PMP și UDMR), pentru a funcționa ca un zid de protejare a beneficiilor dobândite de 26 ani încoace sub diferite forme. Astfel, pozițiile din administrația publică, Parlament și Președinție pentru care se duc luptele electorale nu mai au nici o relevanță la nivel de reprezentare a voinței populare, ci doar la nivel de establishement politic actual – de perpetuare și de control al organismelor statului pentru obținerea de avantaje personale și de grup.

Numărarea și renumărarea voturilor trebuie să reprezinte cea mai transparentă acțiune din tot procesul electoral. Filtrele prevăzute în legea electorală, dar și alte piedici puse de cei care conduc acest proces în calea numărării voturilor reprezintă un atentat la democrație și contaminează ireversibil imaginea unor alegeri corecte.

Respingerea de către Biroul Electoral al Sectorului 1 din București a cererii de renumerare a voturilor din secțiile de votare din sector ridică mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea procesului de numărare a voturilor după închiderea urnelor. Partidul Verde, la fel ca alte partide neparlamentare sau candidați independenți, sunt dezavantajați de actuala formă a legii electorale și puși în imposibilitatea de a-și supraveghea și proteja voturile primite de la cetățenii care și-au învestit încrederea în ei și de aceea cererea de renumărare este o procedură normală care ar fi în masură să repare eventualele greșeli intenționate sau nu de fraudare a voturilor de către cei care le numără, adică în principal reprezentanții în sectiile de votare ai partidelor din establishement-ul politic actual PSD, PNL și acoliții.

Nu în ultimul rând, considerăm premeditat elaborate, de către establishement-ul politic, toate legile electorale, în interesul acestora, cu toate înlesnirile pe care și le-au acordat singure, inclusiv privilegiul supravegherii întregului parcurs al buletinelor de vot doar partidelor parlamentare începând de la formarea birourilor electorale, central, de circumpscripție pâna la secțiile de votare. Ne referim, bine înțeles, la modul sfidător în care aceste birouri electorale sau secții de votare sunt formate doar cu reprezentanți PSD, PNL și acoliții lor UNPR, ALDE, PMP și UDMR.