Energia nucleară și gunoiul sunt tot amenințări la adresa siguranței naționale, domnule Președinte!

Comunicate de presă: 27/05/2016

Orice atentat la adresa sănătății populației este un atentat la adresa siguranței naționale. În ședința  de astăzi a CSAT ultimul punct de pe agenda de lucru îl reprezintă “Stadiul și evoluția Proiectului Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă”. Partidul Verde a vehiculat încă de la înființare necesitatea  unui transfer către producția și consumul de energie din surse prietenoase cu mediul.

În ultimii ani toate guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria au insistat pe demararea proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Justificarea a fost mereu aceeași: nevoia crescândă de energie din piață și transformarea României în exportator de energie electrică. De fiecare data Partidul Verde a reacționat prompt și a contraargumentat cu potențialul uriaș al țării noastre în sectorul energiilor verzi. Este vorba de un simplu calcul matematic prin care se dovedește că industria verde crește numărul locurilor de muncă și oferă și garanția unui impact minimal asupra mediului înconjurător.

European Green Party (grup politici pan-european din care Partidul Verde face parte) și-a asumat promovarea unei Europe fără mijloace energetice nucleare, din cauza amenințărilor civile și militare pe care le creează. Exemplul Germaniei, care după accidental de la Fukushima din 2011 a închis toate unitățile nucleare s-a dovedit deja ca fiind unul de success și demn de urmat. În plus, adăugăm și declarația Corinei Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, de acum câteva zile care a recunoscut că cererea actuală din piața energiei face ca planul construirii unor noi reactoare să fie inutil.

Nu în ultimul rând, solicităm atât Guvernului României, cât și Gărzii de Mediu, o poziție cu privire la transporturile de deşeuri periculoase care vor pleca spre România în 30 mai din portul Pozzuoli. Destinația sutelor de mii de tone de deșeuri a fost confirmată de către firma bucureșteană Eco Sud în presa din Italia ca fiind gropile de gunoi din București, Craiova, Mavrodin (Teleorman) și Giurgiu. În condițiile în care EcoSud a câștigat o licitație publică (unde a oferit garanția eliminării deșeurilor  conform cadrului legal și normelor comunitare), dorim să aflăm motivul pentru această informație a fost negată de autorități atunci când a apărut pentru prima data în presa autohtonă.