Alegem rațiunea, alegem verzii!

Comunicate de presă: 24/05/2016

Alexander Van der Bellen, profesor universitar de economie, fost parlamentar și președinte al Partidului Verde, a câștigat alegerile prezidențiale din Austria.

Este evidentă opțiunea europenilor de a acorda tot mai mult credit liderilor care militează pentru o economie circulară și o dezvoltare durabilă. Mai mult, este o victorie împotriva populiștilor de dreapta care au radicalizat discursul public și care promovat necontenit ura între membrii aceleiași societăți. De asemenea, trebuie menționat că Alexander Van der Bellen – susținut doar de către Partidul Verde – a ajuns în turul al doilea al alegerilor în detrimentul candidaților proveniți de la partidele tradiționale (socialiști, liberali ș.a.).

Miroslav Tașcu-Stavre, delegat al Partidului Verde la Consiliul de Primăvară al Verzilor Europeni: “Într-un moment crucial pentru destinul politic al Europei în care tot mai multe partide extremiste reușesc să obțină suport, vine această știre încurajatoare. Alegerile din Austria sunt câștigate, la limită, de către un personaj politic cu istoric verde. Sunt convins că ascensiunea populismului și naționalismului poate fi combătuta și în final trendul poate fi inversat.”

Van der Bellen declara chiar în ultimele zile de campanie: “Fie acceptăm polarizarea și distrugerea sistemului sau optăm pentru mai multă cooperare și reformarea sistemului. Eu voi fi mereu în favoarea lucrurilor care ne apropie și nu în favoarea celor care ne despart.“.

Alegerile din Austria trebuie privite ca un exemplu în care a prevalat rațiunea și nu emoțiile sau impulsul de moment. Românii, ca parte integrantă a sistemului politic și de valori european, trebuie să reflecteze asupra viitorului mediu/lung și în acest an electoral să își încredințeze votul pentru candidații care propun soluții sustenabile pentru societatea românească.