Tribunalul București a trimis către Curtea Constituțională sesizarea Partidului Verde

Comunicate de presă: 04/05/2016

În data de 29 aprilie Partidul Verde a contestat decizia Biroul Electoral Municipal București de a respinge candidatura lui Miroslav Tașcu-Stavre pentru funcția de Primar Genaral al Municipiului București. Printre  argumentele formulate de formațiunea noastră s-a aflat și neconstituționalitatea dispozițiilor art. 49 alin. 2 din Legea 115/2015, care stipulează că trebuie strânse liste de susținători care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși, în raport cu prevederile Constitutiei, respectiv art.37 (dreptul de a fi ales) coroborat cu art.16 (egalitatea în drepturi).

Tribunalul București a respins contestația împotriva hotărârii BEM de a-l exclude din competiția electorală pe candidatul nostru, dar “admite cererea și sesizeaza Curtea Constitutionala a Romaniei cu excepția de neconstituționalitate a dispozitiilor art. 49 alin. 2 din Legea nr. 115/2015.”.

Chiar dacă am rămas fără concurent în cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei, ne vom susține cu tărie punctele de vedere. În opinia noastră, art. 49 și art. 51 din Legea 115/2015 privind strângerea de semnături de către partide și candidați independenți pe liste de sustinători sunt contrare prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Mai concret, operatorii de date, adică persoanele care strâng semnături pe listele de susținători, partide sau independenți, trebuie să notifice prelucrările pe care le efectuează la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Ori în cazul art. 49 si art.51 din Legea 115/2015 nu se face vorbire de necesitatea autorizării de către ANSPDCP pentru persoanele împuternicite în vederea obţinerii semnăturilor pe Listele de susţinători pentru alegerea autorităţilor locale.

Nu în ultimul rând, reiterăm solicitarea către Parchetului General și către celelalte organe  de cercetare penală abilitate să verifice listele de semnături ale susținătorilor candidaților la alegerile locale (din punct de vedere al autenticității semnăturilor susținătorilor din tabelele inregistrate de partidele politice și candidații independenți din toată țara).