Guvernul Ponta direcționează banii din programele de mediu către prietenii politici

Comunicate de presă: 25/03/2015

Partidul Verde din România, membru al familiei Verzilor Europeni, trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a gestionat alocarea financiară pentru programul de conștientizare în valoare de 20 de milioane de lei și solicită Comisiei Parlamentare pentru Amenajarea Teritoriului și Echilibru Ecologic să demareze procedura de audieri parlamentare cu privire la modul în care AFM folosește fondurile disponibile.

Partidul Verde susține sesizarea realizată de Coaliția pentru Mediu din România prin care solicită Corpului de Control al Prim Ministrului să cerceteze modul în care au fost selectate proiectele de către AFM (http://coalitiapentrumediu.ro/catre-guvernul-romaniei-in-atentia-primului-ministru-al-romaniei-domnul-victor-viorel-ponta/ ).

În urma afișării rezultatelor procesului de evaluare a proiectelor depuse în cadrul programului menționat mai sus am demarat o anchetă de constatare a motivelor de respingere a unui număr record de proiecte, un procent de 80%, încă din etapa admistrativă de evaluare. Ceea ce a ridicat suspiciuni asupra modului de evaluare al AFM este faptul că aceste proiecte respinse au fost depuse de organizații neguvernamentale de mediu cu experiență relevantă în acest domeniu de ani de zile, în vreme ce majoritatea proiectelor aprobate se dovedesc a fi ale unor organizații ce au strânse legături cu mediul politic din România și fără să aibă neapărat experiență în activități pe mediu. Mai exact 121 de proiecte depuse au fost respinse în etapa de evaluare administrativă, fără a intra în competiția pe fond și doar 28 de proiecte au primit finanțare.

Aceste concluzii reies și în urma investigațiilor jurnalistice realizate de DIGI 24 și www.arq.ro. Ambele investigații jurnalistice arată că din cele 28 de proiecte câștigătoare unele aparțin, după cum am mai spus unor organizații cu relații politice, altele nou înființate sau unele fără activitate:

 
• Asociaţia Iniţiativă Ecologistă Europeană, președinte Lavinia Şandru, soţia ministrului PSD Darius Vâlcov. Grant în valoare de 897.148 lei.

 • Asociația Pro Consulting 12 din Gorj al cărei președinte este Valeriu Petrică, fost șef al Direcției Agricole Gorj, din partea PSD, o asociație înființată în martie 2014, cu doar patru luni înainte de sesiunea de depunere a proiectelor, din iulie 2014. Grantul primit este de 163.000 de lei, adică 35.000 de euro.

• Asociaţia Tinerilor PRO NATURA din judeţul Braşov are în registrul O.N.G, baza de date a Ministerului Justiției, ca președinte al asociației pe primarul orașului Predeal, Liviu Cocoș. Grantul aprobat este în valoare de 718.000 lei.


• Asociația O Şansă pentru Viitor este o asociaţie apropiată PNL. În perioada 2008 – 2009, președintele asociației a fost Alina Gorghiu, membru PNL, actual președinte al formațiunii politice. Conducerea a fost preluată de Mara Calista, consilier al Alinei Gorghiu, în prezent fiind președinte Alexandra Bogdan. Finanțarea obținută este în valoare de 653.801 lei.

• Asociaţia Culturală Cetatea Albă Bucureşti al cărei preşedinte este Daniel Bucur, soţul fostului purtător de cuvânt al ministrului Sulfina Barbu. Grant de 250.377 lei

 La lista neregulilor prezentate mai sus se adaugă și faptul că bugetul AFM pe 2015, deși teoretic se afla în dezbatere publică pe site-ul www.mmediu.ro, practic era trimis în formă finală spre avizare. Acest aspect este cu atat mai grav cu cat programul Programul Rabla are alocate 200 mil. lei, în timp ce programul pentru Arii Protejate, program mult mai relevant pentru bunăstarea mediului din România, dispune doar de 1 mil. lei în 2015.

 Considerăm că cele prezentate mai sus constiuite argumente puternice în a vă solicita să dispuneți demararea unei anchete interne pentru a depista neregulile comise în cadrul Administrației Fondului pentru Mediu din România, iar pe cale de consecință asumarea politică a acestui eșec prin demiterea președintelui AFM, domnul Adrian Gearâp.

De asemenea, Partidul Verde solicită organizarea unei dezbateri publice , în termini imediați, privind prioritățile susținute din bugetul AFM pe 2015.