Răspunsul Partidului Verde la adresa Greenpeace referitoare la poziția partidului față de proiectul RMGC

Important: 28/02/2012

În atenţia: Greenpeace România

Răspuns la adresa cu nr. 74 din  28.02.2012

Stimat Domnule Director,

Partidul Verde este singurul partid din România membru al Verzilor Europeni.  Partidul Verde este membru cu drepturi depline în European Green Party – EGP, reprezentat prin Grupul Verzilor în Parlamentul European. Partidul Verde din Romania are un vot in cadrul Consiliului EGP, forul lărgit de conducere al Verzilor Europeni, care se întruneşte de două ori pe an.

Partidul Verde este singurul partid politic din România care se pronunţă oficial, categoric şi fără ezitare, împotriva exploatării aurului cu cianuri de la Roşia Montana. Amintiţi în scrisoarea dumneavoastră despre faptul că în mai 2010, Parlamentul European a adoptat Rezoluţia referitoare la interzicerea utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană. Nu aţi menţionat însă un amănunt fundamental: în martie 2010, Verzii Europeni au votat Rezoluţia, introdusă pe ordinea de zi a Consiliului de la Barcelona de către Partidul Verde din România, prin care se solicita Parlamentului European să adopte această legislaţia privind interzicerea mineritului cu cianuri. Verzii Europeni au introdus această Rezoluţie şi au supus-o adoptării în PE.

Raţiunile pentru care Partidul Verde este singura formaţiune din România membră în European Green Party sunt de natură morală şi ideologică. Doctrina Partidului Verde are în centrul său omul (valorile umanităţii) şi mediul (dezvoltarea durabilă). Verzii sunt preocupaţi de protecţia oamenilor şi a mediului înconjurător, de drepturile animalelor şi de salvarea naturii, oferind soluţii economice durabile la marile probleme ale economiei şi societăţii contemporane supuse unor pericole tehnologice (industrie ameninţătoare la adresa resurselor naturale epuizabile, la adresa patrimoniului cultural şi a mediului, cu efecte nefaste precum: poluarea, schimbările climatice, distrugerea stratului de ozon, încălzirea globală), economice (consumerism, capitalism ultraliberal, criză financiară), sociale (alienare, egocentrism, lăcomie, creşterea infracţionalităţii şi a devianţei sociale),  politice (extremism, populism, corupţie, pierderea încrederii cetăţenilor în democraţia reprezentativă şi în instituţiile statului de drept).

Fondat la sfârşitul anului 2005, Partidul Verde a participat pentru prima oară la alegerile europarlamentare din noiembrie 2007, când a devenit primul şi singurul partid din Romania care la europarlamentare a avut un candidat din Uniunea Europeană (Michael Lechner din partea Die Grunen – Filiala Munchen), el fiind plasat pe prima poziţie din lista noastră.

Partidul Verde are o strânsă legătură cu organizaţiile non-guvernamentale de mediu, cu reprezentanţii societăţii civile cu care organizează manifestaţii, acţiuni de protest şi alături de care participă la evenimente civice de interes comun pentru protejarea mediului. Vă reamintim că noi am transmis şi către Greanpeace România invitaţii de acţiuni comune de protest împotriva centralei nucleare de la Cernavodă, dar şi de solidarizare cu victimele de la Fukushima sau de comemorare a victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl. Am respectat însă decizia dumneavoastră de a organiza acţiuni de protest separate şi rămânem cu speranţa colaborării pe viitor.  De altfel, noi suntem singurii politicieni din această ţară care s-au pronunţat răspicat împotriva energiei nucleare, împotriva construcţiei de noi reactoare nucleare în România şi Bulgaria (Belene) şi pentru închiderea treptată a centralei nucleare de la Cernavodă.

Din cunoştinţele noastre, nici un alt partid politic din România cu excepţia noastră nu are o poziţie oficială împotriva proiectului minier de exploatare a aurului cu cianuri aparţinând companiei Gold Corporation: în PSD Daciana Sârbu s-a pronunţat împotrivă, dar Toni Greblă de la acelaşi PSD se pronunţă pentru proiectul RMGC, el fiind responsabil şi pentru că a iniţiat noua lege a minelor. În PNL ştim că Renate Weber s-a exprimat împotrivă, dar Andrea Vălean din acelaşi partid liberal susţine proiectul. Noi nu l-am auzit niciodată pe senatorul Crin Antonescu să se pronunţe clar împotriva proiectului minier RMGC.

Ştim, aşadar, ca şi dumneavoastră, ca toate celelalte ONG-uri de mediu şi ca presa independentă, că PSD şi PNL nu au exprimat o poziţie oficială clară împotriva proiectului. Ştim că PDL şi Preşedintele Traian Băsescu sunt susţinătorii necondiţionaţi ai proiectului minier de la Roşia Montana.

Vă remintim că în articolul 1 al Statutului Partidului Verde este stipulat că „Partidul Verde este un partid politic care are drept scop principal formarea cadrului necesar unirii tuturor curentelor ecologiste din ţară (mişcări, partide, alianţe, societăţi şi asociaţii), pentru a oferi societăţii o alternativă ecologică de guvernare pentru dezvoltare şi progres.” Din nefericire, acest proiect politic al Partidului Verde este întârziat de poziţia ambiguă faţă de proiectul RMGC a celorlalte formaţiuni care se pretind ecologiste în această ţară.

Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni a anunţat în septembrie 2011 suspendarea negocierilor de fuziune cu Partidul Ecologist Român deoarece condiţia primordială pe care PV a impus-o PER pentru finalizarea juridică a fuziunii a fost aceea ca PER să anunţe public faptul că respinge orice susţinere a proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montana. Tergiversarea de către PER a exprimării unei poziţii tranşante a condus la întreruperea acestor negocieri până când PER va exprima o poziţie clară împotriva proiectului RMGC. Chiar şi autodeclarata Mişcare a Verzilor a lui Remus Cernea, (deşi nu este încă un partid politic înregistrat) susţine o grupare politică (USL) ai cărei membri s-au pronunţat de mai multe în favoarea proiectului de exploatare cu cianuri. Din acest motiv orice apropiere de asemenea formaţiuni cu principii discutabile este refuzată de către Partidul Verde.

La rândul nostru întrebăm autorităţile responsabile din actualul Minister al Mediului dacă au soluţii durabile pentru perioada când compania Gold Corporation va închide afacerea, în ipoteza că vor derula nefastul proiect? Ce se va întâmpla când patru munţi din zonă vor deveni balast? Ce va face statul român când compania canadiană îşi va lua profitul, iar românii vor rămâne să gestioneze în ţara lor un iaz de decantare plin de otravă pe o suprafaţă de 200 de hectare? Cine va plăti în cazul unui accident la iazul de decanare sau dacă barajul cedează după retragerea din România a companiei RMGC?

În situaţia în care derularea acestui proiect minier ar depinde de voinţa partiului nostru, Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, nu ar acorda nici acestei companii, nici alteia,  nici o singură aprobare de exploatare a minereurilor de aur pe baza de tehnologii care utilizează otrăvuri dăunătoare pentru mediu şi oameni.

Preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane,

Prim-vicepreşedintele Partidului Verde, Antonio Momoc,

Vicepreşedinte PV, Georgeta Ionescu,

Secretar gen. PV, Silviu Dumitru