Joachim Gauck, propunerea Verzilor Germani va fi următorul Președinte al Germaniei

Comunicate de presă: 20/02/2012

Joachim Gauck, în centru, alături de Cem Özdemir și Claudia Roth liderii Verzilor Germani

Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, salută desemnarea domnului Joachim Gauck pentru înalta funcție de președinte al Germaniei din partea Verzilor Germani (Bundes90/Die Grunen), Partidului Social Democrat (SPD) si Uniunii Social Crestine (CSU), în urma demisiei fostului președinte Christian Wulff. Cancelarul Angela Merkel sprijină alături de opoziție această propunere. Doamna Merkel l-a descris pe Gauck ca un “adevărat profesor de democrație”.

Dl Joachim Gauck, a fost candidatul comun al Verzilor si SPD pentru funcția de președinte al Germaniei în 2010, pierzând la o diferență foarte mică împotriva fostului președinte Christian Wulff, susținut de Angela Merkel (CDU). Joachim Gauck, numit “candidatul inimilor”, este perceput ca o autoritate morală care a contribuit la căderea regimului comunist din Germania de est, iar ulterior semnatar al Declarației de la Praga privind conştiinţa morală europeană şi comunismul, alaturi de Vaclav Havel.

Iată așadar că pentru prima dată după 1990, Germania va avea un președinte din fosta Germanie de est, un luptător pentru drepturile omului și împotriva regimurilor totalitare.

Pastorul Gauck a servit drept model de corectitudine și probitate morală pentru multe țări din fostul lagăr comunist, printre care și România. Astăzi, când societatea noastră este în căutarea unor asemenea repere de spiritualitate pentru a sparge cercul corupției și a-și consolida traiectoria în sânul democrațiilor europene, exemplul oferit de Germania este o sursă vie de inspirație pentru Verzii din România.

Noi credem că este necesară schimbarea clasei politice actuale și a modului în care s-a facut politica în ultimii 22 de ani. Credem ca românii nu mai vor o guvernare în folosul clientelei de partid și a grupurilor de interese, așa cum este practicată acum de partidele din Parlament, ci o guvernare în interesul comunității și bunăstării cetățenilor, printr-o dezvoltare sustenabilă, care urmărește echilibrul între sistemul socio-economic și capitalul natural.

Vom candida în alegerile din acest an cu încrederea că românii ne vor percepe mesajul și ne vor acorda încredere pentru a face diferența între vorbe și fapte.