Drepturile omului vor fi violate dacă România aplică Acordul comercial de anti-piraterie (ACTA)

Important: 30/01/2012

Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, dezaprobă semnarea de către autorităţile din România a acordului comercial anti-piraterie şi contrafacere (ACTA).

Prim-vicepreşedintele Partidului Verde, Antonio Momoc, dr. în sociologie şi cercetător postdoctoral în noile tehnologii ale comunicării apreciază că “deşi legiuitorul poate avea o intenţie bună, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii.
Legiuitorul îşi doreşte în esenţă să protejeze utilizatorii de bună credinţă de fenomenul pirateriei, dar în democraţiile fragile, cum este România, această intenţie poate fi utilizată împotriva utilizatorilor oneşti care, prin acest acord, pot fi supuşi unui control de tip Big Brother!”

Angajamentul României înseamnă asumarea implementării unor legi de control al conţinutului internetului şi de monitorizare a utilizatorilor de internet. Specialistul în comunicare online şi vicepreşedinte al organizaţiei PV Piteşti, Andrei Dumitrică, consideră că “acest control ne aminteşte de ideologia fascistă şi nicidecum de un regim democratic unde cenzura nu poate fi tolerată. Monitorizarea utilizatorilor înseamnă să loveşti în libera exprimare, în intimitatea şi în viaţa privată a cetăţenilor”.

Partidul Verde aminteşte parlamentarilor români că semnarea acestui acord ar fi trebuit în mod obligatoriu să fie precedată de o dezbatere în Parlamentul Romaniei. Este cu atât mai revoltător cu cât mulţi politicieni de la Putere şi din Opoziţie au aflat despre ACTA din mass-media. Reamintim că în România numărul de utilizatori de internet (aproape 6 milioane) este mai mare decât numărul cetăţenilor care au participat la anumite tururi de scrutin, ceea ce face ca dezbaterea publică în legătură cu ACTA să fie absolut obligatorie.

Este inadmisibil ca într-un stat democrat, sub pretextul protejării drepturilor de autor, fiecare reţea de internet (de cablu sau mobilă) să fie obligată să monitorizeze în permanenţă nu numai istoricul de navigare al fiecarui abonat de internet, dar şi conţinutul accesat. Mai mult, operatorul de telecomunicaţii va trebui să pună la dispoziţia oricărui producător de conţinut aceste informaţii, în baza unei simple cereri. În prezent, aşa cum este firesc într-un regim democratic, şi în România traficul online şi continutul accesat de un utilizator se pot monitoriza numai în baza unui mandat judecătoresc şi numai de către instituţii ale statului abilitate în acest sens.

Atragem atenţia că verificarea permanentă a tuturor utilizatorilor de internet nu numai că va creşte costurile serviciului de internet (monitorizarea presupune achiziţionarea şi întreţinerea unor echipamente noi), dar va creea şi posibilitatea unor abuzuri asupra oamenilor greu de imaginat într-o ţară care se pretinde liberă.

30 ianuarie 2012 – Biroul de presă al Partidului Verde