Verzii la mitingul pentru salvarea Rosiei Montana

Știri: 28/01/2012

Membrii şi simpatizanţii Patidului Verde, împreună cu reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu au manifestat ieri (28 ianuarie) împotriva proiectului de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor din Piaţa Constituţiei. Mesajele noastre sunt: “Roşia Montană, o daţi de pomană!” , “Roșia Montana este România!”, “Roșia Montana nu va dispărea, oamenii de aici nu vor pleca!”.

Deși condițiile meteo nu au fost prielnice, termometrul înregistrand -7 grade Celsius, un grup de circa 300 de persoane sosite atât din capitala, din Cluj, Alba, Timișoara cât și din Roșia Montana au venit să-și exprime indignarea cu privire la atitudinea Ministerului Mediului de susținere a Proiectului Roșia Montana Gold Coroporation.

Participanții la protest au scandat lozinci precum “Avem toți o rană, Roșia Montană!”, “Salvați Roșia Montană!” sau “Trădarea de Ţară, în aur se măsoară!”

Această acțiune dorește să tragă un semnal de alarma adresat Ministrului Mediului, Lazlo Borbely, care a declarat că acordul de mediu pentru proiect urmează să fie semnat. Reamintim că noua lege a minelor va permite expropierea forțată a localnicilor din Roșia Montană cu preconizata distrugere a mediului din zonă. Prin acesta hotărâre autoritățiile vor aproba un proiect lipsit de orice fundament legal, tehnic, științific și moral.

Partidul Verde militează pentru introducerea de către Ministerul Culturii și Patrimoniului National a Roșiei Montana pe lista cu propunerile României de monumente cu valoare excepțională pentru a fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, dar și pentru respingerea propunerii legislative de modificare a Legii Minelor nr.85/ 2003.